Данас је, на иницијативу Градске општине Обреновац, у Спортско-културном центру “Обреновац” одржан састанак са привредницима који учествују у програму “Заједно до пензије” који је општина Обреновац покренула 2012. године. Програм ”Заједно до пензије” омогућава незапосленим мушкарцима преко 55 година и женама преко 50 година старости плаћене порезе и доприносе у периоду од годину дана, уколико пронађу посао. 

Поделом ваучера за самозапошљавање до сада је посао пронашло преко 300 људи. Поменутим програмом општина Обреновац покушава да помогне групи незапослених којој је остало неколико година до пензије. 

У галерији Спортско-културног центра данас су се окупили послодавци који су запослили доносиоце ваучера и представници Градске општине Обреновац са циљем да се размене искуства и размотре могућности за унапређење програма.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да се идеја родила приликом пријема грађана и бележења њихових проблема. 

– Нама се пре годину и по дана јављало на десетине људи са тим проблемом и молбом да се њихов проблем реши. После скоро годину дана имамо трећи циклус програма у ком је већина оних који су узели ваучер и нашло запослење. Радује ме што су и послодавци задовољни радницима и желим да се захвалим свим послодавцима који су дали шансу људима. Ми смо овај програм и назвали ”Заједно до пензије” јер незапослени сами траже посао, послодавци им дају нето плату, а ми уплаћујемо порезе и доприносе. До сада је у програму учествовало око триста људи и ми са овим програмом настављамо. Бринућемо о сваком нашем становнику који има жељу да ради, а нема могућност да дође до посла. Највећи проблем Србије су генерације старије од 50 и 55 година које немају посао. Њихова деца још увек нису завршила школу и онда имамо две генерације које немају посао и то је велики проблем Србије. Уколико се у Србији подржи овај програм ја сам сигуран да ћемо те проблеме успети да смањимо – казао је Чучковић. 

Александар Лукић, помоћник председника Супштине градске општине Обреновац, најавио је покретање нове иницијативе.

– Поучени примером како је прошла ова генерација људи и да нам се то не би десило у будућности ми ћемо покренути иницијативу да се у локалним компанијама уведе систем плаћене праксе за ученике средњих школа. На тај начин деца би практично учила посао за који се школују, била за то плаћена, а компаније би могле да за своје потребе едукују кадар за наредних тридесет година – рекао је Лукић. 

Србинка Видовић, из ресторана “Трлић”, рекла је да је задовољна радницом коју је ангажовала преко програма ”Заједно до пензије”. 

– Запослила сам Милосаву Копривицу која је радна и вредна и која има преко тридесет година искуства у угоститељству. Мени као послодавцу је то било потребно у том тренутку. Захвалила бих се општини Обреновац што нам је помогла да дођемо до доброг радника – казала је Србинка Видовић. 

На састанку је било речи и о проблемима са којима се сусрећу привредници у Обреновцу, као и који су планови општине Обреновац у наредном периоду у области запошљавања. 

{youtube}q6Lun5sDqOs{/youtube}