Јубиларна десета “Ноћ музеја” ће се одржати у суботу, 18. маја 2013. године. Програм за овогодишњу “Ноћ музеја” припремили су Библиотека “Влада Аксентијевић” и Спортско-културни центар “Обреновац”. 

Библиотека “Влада Аксентијевић”

Сећања обреновачке домаћице

Музеолошка поставка “Сећања обреновачке домаћице“ посвећена је заборављеним а традиционалним вредностима у периоду од 50-тих до 80-тих година минулог века. Реч је о предметима и фото-документарном материјалу који осликава начин живота жене: како су бринуле о кући, деци, како су се улепшавале и чиме су се неговале, каква јела су припремале… Акценат је стављен на експонате пронађене на територији Обреновца и околине. Један део поставке чине сада већ заборављени кухињски предмети, делови намештаја, вежене куварице, кецеље, рецепти за колаче и зимницу, апарати за одржавање хигијене у кући, ручно израђени одевни предмети, предмети за неговање… Различити временски периоди представљени су и значајним бројем фотографија, часописима, књигама и посебно припремљеним кратким филмом.

Планирано је да током вечери старије Обреновчанке припремају нека стара јела и посластице (пите, шљивани колач, салчићи, крофне, уштипци, штрудла)и на тај начин млађима пренесу своја знања. Изложбу ће пратити и сценско-музички програм. Старији посетиоци изложбе ће моћи да се кроз изложбу и пратеће садржаје подсете на време у коме су живели, а млађи да виде како је то некада изледало. Значај овог пројекта је приказивање начина живљења у одређеном историјском раздобљу и потреби да се укаже на некадашње вредности које данас постоје само у сећањима.

По рецепту из бакиног кувара

Планирано је да током вечери старије Обреновчанке припремају нека стара јела и посластице (развлачење пите, шљивани колач, салчићи, крофне, уштипци, штрудла)и на тај начин млађима пренесу своја знања. Учеснице ове занимљиве демострације ће бити чланице Удружења пензионера Обреновца и ученице основних и средњих школа. Чланице аматерске драмске групе из Обреновца извешће посебно за ову прилику припремљену драмску игру.

Спортско-културни центар “Обреновац”

Музеји и још по неко место сећања

Отварање изложбе фотографија “Музеји и још по неко место сећања“ аутора Срђана Вељовића у галерији ЈП СКЦ “Обреновац“ и разговор на тему “Обреновац град без музеја“. Овај пројекат има за циљ да спроведе истраживање и изазове дискусију полазећи од обимне серије фотографија које су снимљење у неким од европских престижних музеја, са акцентом на ситуацијама рецепције, конзумирања садржаја, ћитљивих акција посматрања, препознавања, идентификовања фотографија насталих на местима сећања, као и од фотографија неких култивисаних, артифицијелних места која су то постала у великој мери и стицајем непланираних околности, нужности, као резултат подсвесних, бочних, потиснутих механизама. На основу матрице коју чине поменуте фотографија и њихова минимална контекстуализација, иницирала би се дискусија/истраживање/мишљење о музејима, меморијалима- њиховој улози, месту, о променама тих улога, о новим функцијама.

Отварање изложбе фотографија старог Обреновца

Отварање изложбе фотографија старог Обреновца на постаментима на тргу Зорана Ђинђића, аутора Ненада Аћимовића. Постаменти се налазе у простору градског трга, са 15 изложбених паноа димензија 100×150цм. Сви панои су осветљени појединачним рефлекторима. Аутор је користио фотографије из завичајне збирке матичне библиотеке “Влада Аксентијевић“.

Премијера мјузикла кабареа “Код маме Годо“

За 17. мај са почетком у 20 сати заказана је премијера кабареа “Код маме Годо“ коју изводе чланови позоришне аматерске трупе Паско пројекта. Сам кабаре бави се периодом између два рата, показује утицаје чувених дадаистичких кабареа, попут кабаре Волтера, а темом и фабулом везан је и за Бекетов текст “Чекајући Годоа“.

{youtube}BMku1kDyp8w{/youtube}