У петак, 17. маја, на градском тргу у Обреновцу у 12.00 часова биће одржана “Матурантска парада – плес са Европом” у којој ће учествовати око сто средњошколаца из Обреновца.   

Циљ манифестације ове године је, поред повезивања младих кроз плес, обележавање 1700 година Миланског едикта, акта равноправности и толеранције.

“Матурантска парада – плес са Европом” је највећи омладински пројекат у Европи у којем сваке године учествује деседине хиљада младих из готово стотину европских градова, ширећи на тај начин поруку јединства и мира, какву може послати само невероватна енергија младости.

У овој манифестацији већ неколико година уназад учествује велики број средњошколаца, како из Србије, тако и из Словеније, Аустрије, Италије, Мађарске, Словачке, Чешке, Хрватске, Македоније, Црне горе, Босне и Херцеговине, Бугарске, Румуније.

Рекордни број плесача био је шест пута признат за Гинисов рекорд у категорији Највећи синхронизирани плес на свету.

Од својих почетака до данас “Матурантска парада” окупила је готово 200 000 матураната из десет генерација, сваке године промовишући ненасиље, толеранцију и заједништво као основне вредности европских народа.

Основна идеја пројекта је повезивање младих кроз плес и музику, како би кроз шест минута синхронизованог плеса сви били као један, без граница, без разлика, без насиља, промовишући мир и заједништво као заједничку жељу човечанства.

Манифестацији “Матурантска парада – плес са Европом” присуствоваће државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин и Љиљана Јовчић, градска секретарка за образовање и дечју заштиту.