Веће градске општине Обреновац на седници одржаној 19.04.2013. године, на основу члана 55 Статута градске општине Обреновац (’’Сл. лист града Београда’’ број 44/08, 4/10 и 15/10), члана 58. Пословника Већа градске општине Обреновац (’’Сл. лист града Београда’’ број 6/13) , Одлуке о буџету градске општине Обреновац (”Сл. лист града Београда” бр. 67/12 и 12/13) и Закључка Скупштине градске општине Обреновац VI – 01 бр. 020- 234  од 04.12. 2012. године,

на предлог Радне групе за припрему и реализацију програма помоћи бившим запосленима холдинг предузећа ”Прва Искра” ад у реструктурирању из Барича, ”Посавина” ад у стечају из Обреновца и ДП ”Бора Марковић” доноси

ПРОГРАМ
ОДОБРАВАЊА ЈЕДНОКРАТНЕ ИНТЕРВЕНТНЕ  ПОМОЋИ ЗА 2013. ГОДИНУ 

1. У циљу реализације  Закључка Скупштине градске општине Обреновац бр. VI – 01 бр. 020- 234 2012. године прибављени су званични подаци о броју запослених у привредним субјектима на које се овај Закључак односи и то:

–         За ”Посавина” ад Обреновац: Одговор стечајног управника привредног субјекта ”Посавина” ад у стечају бр. 445 од 03.04.2013. године којим је приложена пресуда Општинског суда у Обреновцу бр. П1 209/06, као и одговор на допис бр. 535 од 16.04.2013. године којим су верификовани бивши запослени у наведеном привредном субјекту,

–         За ДП ”Бора Марковић”: Одговор на допис бр. 1219/02-27-4766 од 10.04.2013. године уз који је приложено решење Привредног суда у Београду бр. 6-Ст-69/2010 које је постало правноснажно дана 26.12.2010. године којим је закључен стечајни поступак и утврђени повериоци који су пријавили своја потраживања у стечајну масу.

–         За Холдинг предузеће ”Прва Искра” ад. Барич – у реструктурирању, списак запослених у 2000. години, заведен под бројем 201 од 15.04.2013. године оверен од стране в.д. Генералног директора наведеног предузећа.

 2. Програмом одобравања  једнократне интервентне помоћи за 2013. годину, утврђују се висина, услови и начин остваривања права на једнократну интервентну помоћ  само незапосленим бившим радницима привредних субјеката из члана 1 овог Програма.
У наредним годинама у скаду са Закључком Скупштине градске општине Обреновац биће донети посебни програми за остала лица из наведених привредних субјеката.

 3. Интервентна  једнократна помоћ има карактер субвенције пружаоцима комуналних услуга тј. ЈКП ”Обреновац” Обреновац, ЈКП ”Водовод и канализација” Обреновац и ЈКП ”Топловод” Обреновац  и планирана је Одлуком о буџету за 2013. годину у укупном износу од 7.000.000 динара.

4. Право на интервентну помоћ под условима утврђеним овим Програмом имају незапослени бивши радници привредних субјеката из тачке 1. овог Програма који су се у складу са  обавештењем објављеним у локалним средствима информисања и на интернет презентацији Градске општине Обреновац пријавили и приложили следећу документацију:

-фотокопију, односно извод из читача за личне карте,
– потврду из Националне службе за запошљавање да се налазе на евиденцији незапослених у тренутку подношења пријаве Градској општини Обреновац и
– копију месечног рачуна од јавних комуналних предузећа уколико им пружају услуге.

5. На основу података из наведених званичних докумената из тачке 1. Програма и поднетих пријава из тачке 4. овог Програма утврђен је списак лица која задовољавају следеће услове:

–          да су имали статус запосленог у привредним субјектима из тачке 1. овог Програма у периоду након 2000-те године,
–          да су по основу рада имали потраживања према привредним субјектима из тачке 1. овог Програма ,
–          да су незапослени и
–          да имају пребивалиште на територији Градске општине Обреновац.

6. Пренос средстава јавно комуналним предузећима на име једнократне интервентне помоћи лицима којима је то право утврђено  по овом Програму вршиће се у наредна три месеца у зависности од висине дуговања која ова лица збирно имају према ЈКП ”Обреновац”, ЈКП ”Топловод” и ЈКП ”Водовод и канализација”, с тим што  ће у случају да два или више лица имају исти износ збирног дуговања предност имати лице које је старије. Рангирање ће се вршити на тај начин што ће први на списку бити лице са највишим износом збирног дуговања, док ће последњи на коначној листи бити лице са најнижим износом збирног дуговања, односно лице које је без дуговања или је у претплати код пружаоца комуналних услуга.

7. Висина појединачне интервентне помоћи, за свако лице из овог Програма, износи 20.000 динара.

8. Градска општина Обреновац ће са пружаоцима комуналних услуга закључити посебне уговоре за 2013. годину којим ће се утврдити  број лица за која се исплаћује субвенција, износ средстава и рок уплате.

9. Пренос средстава пружаоцима комуналних услуга на име дуга или претплате, односно висина одобрене интервентне помоћи за свако лице, вршиће се на следећи начин:

 –          за лица која су корисници услуга сва три комунална предузећа, исплаћиваће се по 6.000 динара ЈКП ”Водовод и канализација” и ЈКП ”Обреновац”, а 8.000 динара ЈКП ”Топловод”,
–          за лица која су корисници услуга два комунална предузећа, исплаћиваће се по 10.000 динара сваком комуналном предузећу,
–          за лица која су корисници једног комуналног предузећа, исплаћиваће се свих 20.000 динара том комуналном предузећу
–          за лица која нису корисници ниједне комуналне услуге, исплаћиваће се свих 20.000 динара комуналном предузећу ЈКП ”Водовод и канализација” које ова лица могу да искористе за остале комуналне услуге које пружа ово јавно комунално предузеће.

10. Задужује се Одељење за буџет, финансије и привреду да реализује све активности везане за Програм и о томе обавештава Веће градске општине Обреновац.

11. Овај Програм објавити на огласној табли Градске општине Обреновац, званичној интернет презентацији и у локалним средствима јавног информисања.