biblioteka

У понедељак, 8. априла 2013. године, у Галерији обреновачке библиотеке “Влада Аксентијевић”, у 19.00 часова, биће отворена изложба “Забрањивање књига у окупираној Србији 1941-1945“.

Поставка приказује рад Универзитетске библиотеке у Београду под окупацијом, обиље архивске грађе: спискове забрањених књига, књиге које је требало забранити, документа о раду комисије која је успела да ух сачува, али и пропагандне немачке антисемитске, антисавезничке, антисовјетске и антимасонске плакате. Објављивање ове архивске грађе и организовање изложбе показују једну непознату, а важну, страну борбе за очување културног и националног интегритета током Другог светског рата. Реализацију пројекта омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Сва презентована грађа до сада је једино била приказана на изложби у Универзитетској библиотеци током јануара и фебрура ове године. 

Аутори поставке су др Никола Марковић и Даница Филиповић, који ће по отварању одржати и краће предавање уз видео презентацију.

Изложба ће бити постављена до 20. априла 2013. године.

Организовањем овог програма обреновачка библиотека наставља добру сарадњу са Универзитетском библиотеком “Светозар Марковић”.