Министарство грађевине и урбанизма потписало је јуче предуговор за изградњу дела Коридора 11 од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига са представницима компаније “Шандонг хај-спид груп” из Кине, а вредност те инвестиције је 333 милиона долара. 

Предуговор су потписали министаар Велимир Илић, представник кинеске компаније Лиу Циченг и директор предузећа “Коридори Србије” Дмитар Ђуровић. 

Министар Илић је најавио да ће ускоро бити потписан и коначан уговор и да би први радови могли да почну већ у марту, а рок за завршетак радова је 38 месеци од потписивања. 

Деонице од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига су део будућег аутопута од Беогрда до границе са Црном Гором, као и део тзв. Коридора 11, који у будућности треба да повеже Темишвар-Београд-Бар-Бари. 

Истичући да ће изградња те две деонице, које су укупно дугачке око 50 километара, бити финансирана средствима из већ одобреног кинеског кредита уз камату од 2.5 одсто, Илић је додао да ће максимално одступање од пројектоване цене бити до 10 одсто. 

Учешће кинеске компаније у том пројекту износиће 51 одсто, а српских предузећа 49 одсто, с тим што ће укупно ангажовање радне снаге из Србије на том пројекту бити око 70 одсто, рекао је Илић. 

Илић је додао да ће припремни радови трајати три месеца, а у реализацији пројекта користиће се домаћи камен, мазут и битумен. Деоницу аутопута од Уба до Лајковца већ граде домаћи грађевинари, од Љига до Прељине азербејџанска фирма “Азвирт” уз домаће путаре, по истом моделу учешћа 51/49 одсто. 

Предвиђена изградња аутопута од Обреновца до Прељине код Чачка је у потпуности финансијски покривена, истакао је министар, додајући да ће се аутопут од Београда до Обреновца градити јавно-приватним партнерством. 

Извор: Политика