Заменик градоначелника Горан Весић је данас посетио општину Обреновац, а прва станица била је сусрет са извиђачима у Природњачком дому Арборетум. Затим је  обишао обреновачко насеље Забрежје и са мештанима разговарао о проблемима који их муче, као и начинима њиховог решавања.

Весић се сусрео са више од седамдесеторо деце одреда извиђача у Обреновцу која, како је рекао, вредно раде и уче како да чувају животну средину.

– Деца воде рачуна о животно средини на заштићеном подручју Обреновачки забран. Ова кућица је предивна и право је место где могу да се друже и да проводе време. Договорили смо се да Град Београд обезбеди донацију како би они могли да заврше брвнару у Обреновачком забрану која ће служити образовању ове деце, али и деце из других школа. Ту ће да уче о заштити животне средине, како се сади и чува дрвеће и заиста сам срећан што можемо да им помогнемо. Обреновачки забран је место где ће долазити сва деца Београда – рекао је Весић.

Он је рекао да је извиђачима обећао да ће их повести у обилазак Градског зеленила како би видели машину Садиша, да се упознају како она вади дрво из корена и пресађује га.

– Обећао сам им и да ћу их одвести у Зоолошки врт јер су видели моје слике са животињама. Мислим да треба да буде пуно оваквих удружења попут извиђача јер они своје активности развијају у природи, уживају у њој и штите је – рекао је Весић.

Заменик старешине Савеза извиђача Србије Слободан Радојичић је рекао да тема разговора била изградњa извиђачкок кампа те да је заменик градоначелника обећао помоћ.

– Уз помоћ Града и градске општине Обреновац, надам се да ће нас на пролеће, када камп буде био готов, Горан Весић поново посетити – рекао је Радојичић.

Овом приликом Весић је разговарао са децом, донео им колаче и играчке, а извиђачи су му заузврат поклонили извиђачку мараму.

Весић је са сарадницима обишао и Храм Свете Анастасије српске, чији су радови у току и том приликом разговарао са мештанима Забрежја.

Весић је рекао да је у Забрежју већ много тога урађено, као што је амбуланта, грејање у Дому културе, грађани у Савској улици су добили канализацију и грејање, урађене су две бициклистичке стазе, пешачке стазе, асфалтирано је много улица, реновирана је школа и урађено је игралиште.

– Људи који живе овде са поносом могу да кажу да смо у последњих неколико година много уложили у Забрежје. Треба да тежимо томе да свако насеље буде боље место – навео је Весић.

Како је рекао, у данашњем разговору са грађанима договорено је да Град финансира уређење трга, који ће изгледати као било који трг у урбаним месту.

– Политика за коју се залажем је да свако насеље, село, добије свој централни трг. Ми смо ове године у општини Сурчин урадили три трга у Добановцима, Бољевцу и Јакову. Сличан трг ћемо урадити и у Забрежју. Тако да ће грађани добити место у коме ће бити зеленило, клупе, бесплатан вајфај, расвета. Ту ће бити и споменик проти Матеји Ненадовићу, јер је Забрежје познато по томе да је одавде послато прво дипломатско писмо у историји нове Србије – нагласио је Весић.

Према његовим рецима, данас је било речи и о понтону за кајак клуб који ће урадити Општина.

– Причали смо и о реконструкцији Улице Ивана Богдановића Вањке коју ће урадити Град Београд, о атарским путевима. Град ће дати и око милион динара донације за цркву, Општина милион и по, Електропривреда Србије такође милион како би са тим новцем могли да заврше прву фазу радова. Договорили смо много ствари које ће Забрежје учинити још бољим местом за живот. Када све ово урадимо биће још нешто што би требало урадити, што је нормално. Срећан сам што у сваком месту у које дођем на територији Београда, нарочито у Обреновцу, проблеми са којима сам се суочавао пре седам, осам година нису више на дневном реду јер су на неки начин решени – истакао је Весић.

Он је рекао да постоје велики планови за Обреновац, те да је прва ствар проширење Бг воза до Обреновца.

– Очекујемо да до краја месеца у Русији буде потисан међудржавни споразум између Руске Федерације и Републике Србије. Обреновац ће добити жлезничку везу са Београдом преко Сурчина. Од железницке станице Земун направићемо нову линију до Сурчина, националног стадиона, аеродрома и до Обреновца. Радићмо пијацу у Обреновцу, радиће се аква парк и реконструкција старог Обреновачког пута који води ка Београду. У оквиру пројекта Чиста Србија радиће се фабрика за прераду отпадних вода на Сави, а радиће се и 99 километара секундарне канализационе мреже. Тако ће највећи део општине бити покривен канализацијом. До краја следеће године Обреновац ће имати воду – прецизирао је Весић.

Много је урађено у Обреновцу и људи који живе овде са поносом могу да кажу да су грађани и грађанке Београда, навео је Весић и додао да они нису запостављени.

Приликом посете Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је рекао да Забрежје није само значајно за историју Обреновца, већ и целе Србије.

– Управо због проте Матеје Ненадовића и свих мештана који су овде бранили Србију, пошто је река Сава на само неколико десетина метара одавде ми имамо идеју да предложимо да цео овај потес од храма Свете Анастасије са домом и платоом буде уређен на тај начин да има и споменик проти Матеји и Саши Радишићу, који је страдао у грађанском рату. Тај један комплекс на обали Саве треба да буде место на коме ћемо можда имати нашу школу дипломатије, с обзиром да се одавде из марта 1804. године слави као дан Српске дипломатије – навео је Чучковић.

Он је објаснио да план уређења Забрежја, поред споменика проти Матеји и Стевану Радишићу подразумева, садржаје за децу и изградњу осам километара пешачко-бициклистичке стазе кроз ову месну заједницу.

Председник Месне заједнице Забрежје Никола Белић изразио је задовољство што је Горан Весић посетио овај део Обреновца. Он је навео да ће у наредном пероду бити решено много проблема и додао да је ово био конструктиван састанак.

Весић је са на крају обишао и Ловачки дом.