На територији општине Рашка изграђено је једно од првих постројења за пречишћавање отпадних вода на простору Србије. Данас су представници општине Обреновац са представницима Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” и Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине, обишли општину Рашка, како би са представницима ове општине и надлежних предузећа, разменили искуства, и видели један од примера добре праксе, када је у питању изградња ових потројења.

Директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” Бранко Матић подсетио је, да је у општини Обреновац у оквиру пројекта Чиста Србија, у току реализација пројекта изградње постројења за пречишћавање отпадних вода.

– Желимо да обезбедимо најбоље за наш град, да вода која буде испуштана, након изградње ових постројења буде најбољег квалитета и да тако на још  један начин заштитимо животну средину и учинимо је бољом за будуће генерације. Сви моји сарадници су данас ту, у будућности ћемо такође делити искуства са овим људима кји су изградили ово феноменално постројење – нагласио је Матић.

Како истиче председник општине Рашка Игњат Ракитић, од ове године, званично је пуштено у рад постројење за пречишћавање отпадних вода.

– Као и вероватно у свим деловима Србије, где има речи о изградњи оваквог постројења, у Рашкој је било грађана који су делили свакакве непроверене информације, нису дозвољавали да се изврши изградња. Међутим, као локална самоуправа, направили смо излете у Словенију и Суботицу, како би људима показали шта значе нова постројења која би служила за пречишћавање отпадних вода, те да покажемо да ова построjења не утичу на живот људи који живе у близини – навео је Ракитић.

Он је најавио да ће се у наредном периоду радити на изради пројекта којим би се решило пречишћавање отпадних вода на територији Копаоника, будући да је како каже, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода једно од најефикаснијих решења, када је реч о заштити животне средине.

– Отпадне воде се у овим постројењима пречишћавају, те се 95% чистије враћају у реку Ибар. Сва канализациона вода из Рашке долази у ово постројење и одавде пречишћена се враћа у Ибар – објаснио је Ракитић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић приликом посете општини Рашка, навео је да ће посторојење за пречишћавање отпадних вода на територији општине Обреновац бити грађено наредне 2 године, те да су добро дошла сва позитивна искуства општина које су прошле кроз процес изградње.

– Поносан сам што смо гости добрих домаћина, као што је председник општине Рашка, који је од овог краја направио једно лепо и угодно место за живот. С обзиром да ће наша фабрика за пречишћавање отпадних вода бити саграђена између аутопута  и Колубаре, са друге стране Забрана, важно је да тих 800 метара проласка испод Колубаре буде урађено на најквалитетнији могући начин како не би долазило до проблема приликом рада постројења – навео је Чучковић.

Како каже технологија и квалитет градње ових постројења су унапређени, па је могуће да постројења за пречишћавање отпадних вода буду смештена у насељеним деловима општина, а да не ремете квалитет живота грађана.

Директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић нагласио је, да ће се проблем пречишћавања отпадних вода захваљујући пројекту Чиста Србија решити, па ће начин на који се отпадне воде прерађују бити усклађен са важећим европским стандардима.

– Фекална вода се прерађује на потпуно природан начин, а крајњи продукт је муљ, потпуно ослобођен мириса и као такав се може користити у различите сврхе, за производњу биљних култура, као и за прекривање депоније – објаснио је Андрић.