У реконструисаном објекту Старе бање, обележен је Дан општине Обреновац. У складу са епидемиолошком ситуацијом, овај важан дан за општину Обреновац, обележен је уз присуство ограниченог броја званица. На данашњи дан, поводом обележавања Дана општине, отворено је и новоизграђено бањско купатило, где ће сви љубитељи бањске воде моћи да уживају током целе године. Обележавању Дана општине Обреновац и свечаном отварању реконструисане Старе бање, присуствовали су представници општине Обреновац, министарка за рад, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и в.д. директора Јавног предузећа ”Електропривреда Србије” Милорад Грчић.Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић обратио се присутнима и том приликом нагласио да је ово други пут, да општина Обреновац обележава свој дан у посебним условима и на специфичан начин.

– Први пут је то било, када смо у исто овако малом кругу присутних обележили Дан општине, јер нисмо имали других могућности након великих поплава 2014. године, али и данас као и тада смо истрајни у жељи да останемо на својим огњиштима и да целу Србију ослободимо епидемије – рекао је Чучковић.

– Спремајући се за данашњи догађај, у протеклом периоду проналазио сам у библиотеци документа која сведоче о томе, на који начин смо на овим просторима превазилазили неке од претходних епидемија. Наишао сам на интересантан текст у Журналу из 1911. године где постоје подаци о колери из 1848. године. Тада је у општини Обреновац било укупно 120 домаћинстава, а оболелих је било 150 Обреновчана – навео је Чучковић и додао да се у поменутом новинском чланку може прочитати, да су и у то време вршене различите санитарне интервенције, те да је на све могуће начине спречавано даље ширење епидемије заразне болести.

Он је овом приликом посебно апеловао на грађане да се нарочито у предстојећем празничном периоду, придржавају прописаних епидемиолошких мера и да на тај начин заштите себе и друге.

Чучковић jе истакао да међу Обреновчанима не јењава оптимистички дух, будући да су без обзира на тешку епидемиолошку ситуацију у земљи, у протеклом периоду завршени планирани послови.

– Иако је епидемија била присутна током целе године, ми смо се потрудили да отворимо нову зграду Дома здравља Обреновац и неколико капиталних објеката, али и да ширимо оптимизам за 2021. годину и то тако што ћемо обезбедити услове да деца из месних заједница Барич и Бело Поље добију нова обданишта, али и услове да се деца школског узраста из месне заједнице Звечка уселе у новоизграђени школски објекат – рекао је Чучковић и најавио да ће општина Обреновац у наредној години наставити изградњу мреже за водоснабдевање која ће свим домаћинствима са територије општине Обреновац обезбедити здраву воду и уз подршку ЕПС-а даље радити на ширењу топловодне мреже.

Министарка за рад, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изразила је задовољство што је данас посетила Обреновац и подсетила да је општина Обреновац пред собом имала прилике да покаже своју истрајност.

– Током ове тешке године, када се носимо са пандемијом и изазовима које ова заразна болест доноси свима нама, општина Обреновац показала је да ни овога пута није стајала скрштених руку и чекала да болест прође, већ су неке капиталне инвестиције дочекале светлост дана управо у овој години –рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је и данашњи дан, када се свечано отвара реконструисан обејкат Старе бање, показатељ да општина Обреновац мисли на здравље како Обреновчана тако и грађана целе Србије.

Она је овом приликом закључила да је епидемија вируса Covid-19 подсетник на чињеницу да је важно очување целокупног здравља становништва, те је сасвим извесно, улагање у здравље грађана уствари улагање у будућност.

Грчић је такође, приликом одржаног званичног говора, посебно истакао значај улагања у здравље грађана.

– Данас смо успели да уз обележавање Дана општине, свечано отворимо реконструисано бањско купатило. Бања је можда једна од најчувенијих и најдражих обреновачких традиција – нагласио је Грчић.

Он је искористио прилику да подсети јавност на нове пројекте чија се реализација планира у будућем периоду.

– Почињемо са изградњом Треће магистрале која значи топлификацију осталих делова општине Обреновац, нажалост не још увек баш сваке улице и сваке месне заједнице, будући да је то сада немогуће, али ће се још преко три хиљаде домаћинстава, у наредном периоду прикључити на топловодну мрежу, те ће се у том обиму и смањити загађења, елиминисањем појединачних ложишта – рекао је Грчић и подсетио да је Обреновац општина у којој се производи до 52% укупне електричне енергије произведене у целој Србији, што како он каже показује да су Обреновчани заслужили да цела територија буде покривена топловодном мрежом, али и да се изграде постројења за одсумпоравање, што ће смањити емисију штетних гасова.

Он се осврнуо и на епидемиолошку ситуацију у држави, те је  закључио да су грађани озбиљно схватили тренутну ситуацију и  одлучно прихватили све прописане мере Владе.

На крају свог излагања Грчић се посебно захвалио председнику Републике Србије на указаној изузетној подршци општини Обреновац, од периода мајских поплава 2014. године до данас.

И ове године, као и протеклих година, поводом обележавања Дана општине, додељене су награде и јавна признања општине Обреновац за 2020. годину.

Специјална признања општине Обреновац за 2020. годину додељена су др. Обраду Исаиловићу, директору Дома здравља Обреновац за постигнуте резултате у превентивном деловању, као и медицинском збрињавању и лечењу оболелих од вируса Covid- 19, др Ненаду Бјелици в.д. директору Дома здравља „Др Симо Милошевић“ Чукарица за постигнуте резултате у превентивном деловању, као и медицинском збрињавању и лечењу оболелих од вируса Covid 19 у Дому здравља и у привременој болници на Београдском сајму и Зорану Суботићу директору Геронтолошког центра Обреновац, за постигнуте резултате у превентивном деловању, као и медицинском збрињавању и лечењу оболелих од вируса Covid-19 у наведеној установи.

Награда ”Полицајац године” додељена је Милошу Николићу, шефу саобраћајне полиције у Полицијској станици Обреновац, за изузетне резултате остварене у раду у 2020. години, док је  награда ”Ватрогасац године” отишла у руке Бојану Милинковићу, вођи ватрогасно – спасилачке групе у Ватрогасно спасилачкој јединици Обреновац и то за изузетне резултате остварене у области противпожарне заштите у 2020. години.