У току је спровођење заједничке акције Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине општине Обреновац и невладине организације ”Зелени развојни центар Србије”. Наиме, ова акција подразумева укључивање заинтересованих грађана, који ће засадити нове саднице на предвиђеним локацијама на територији општине Обреновац.

Директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић овом приликом истакао је велики значај садње нових садница, као и одржавања постојећег фонда садница.

– Србија на свом путу ка европским интеграцијама, у обавези је да испуни услове из Поглавља 27, које се тиче заштите животне средине, а у оквиру овог поглавља постоји извесна обавеза која се односи на пошумљавање 40% територије Србије, што подразумева 20 милиона нових садница – рекао је Андрић.

Он је навео да Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине општине Обреновац, настоји да одржи постојећи континуитет садње и то кроз акције пролећне и јесење садње садница. Међутим, како он истиче, да би се повећао фонд нових садница, из овог предузећа потекла је идеја да се подрже грађанске иницијативе када је у питању садња нових садница.

– Дошли смо на идеју да спроведемо акцију у сарадњи са невладиним сектором, односно са невладином организацијом ”Зелени развојни центар Србије”. У августу смо започели акцију, те су на званичном сајту истакнути услови и начин пријаве за ову акцију. Пристигло је око 150 пријава  грађана Обреновца – рекао је Андрић и додао да је у току завршна фаза акције, где ће надлежне стручне службе Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине давати неопходна упутсттва о начинима садње, као и о локацијама на којима је потребно засадити нове саднице.

Он је најавио да ће овом прилико бити засађено око 200 садница јасена, а циљ ове акције је пре свега подизање свести грађана о значају садње нових садница.