Председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић потписао је данас уговоре са пет избеглих и интерно расељених лица са територије општине Обреновац. Потписивање уговора, који подразумева доделу новчане помоћи за куповину опреме са сврхом економског оснаживања избеглих и интерно ресељених породица, је једна од мера спровођења Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица. У питању је трогодишњи акциони план који је Скупштина ГО Обреновац усвојила прошле године. 

 
На овај начин омогућена је куповина мотокултиватора за обраду воћњака, машине за постављање и хобловање паркета, алата за обављање браварских радова и пластеника са пратећом опремом. 
 
– И прошле године смо имали сличне активности у оквиру реализације Акционог плана за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица. Једна од помоћи коју смо имали претходне године је управо помоћ у економском оснаживању и осамостаљивању породица. Ради се о куповини опреме за бављење пољопривредом, занатством и у питању су износи који не прелазе 150 хиљада динара, а овим људима значе много. Ови људи су прошли јако тешке тренутке у својим животима, али не губе наду. То показује и учешће на овом конкурсу и спремност да за 150 хиљада динара купе неопходну опрему за рад – рекао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић. 
 
У оквиру ове активности биће исплаћена новчана помоћ у износу од 675.000 динара. Реализација плана ће се наставити следеће године куповином грађевинских пакета за поправку кућа, као и куповином сеоских домаћинстава за трајни смештај ових лица.
 
У општини Обреновац званично је регистровано 5 944 избеглих и интерно расељених лица, што је више од 8.25 одсто укупног броја становника. Општи циљ акционог плана је пружање више могућности приликом трајног стамбеног збрињавања и побољшања услова живота ове популације. На тај начин настоји се да се живот ових људи учини квалитетнијим и да се омогући њихова трајна интеграција у средину.