Веће градске општине Обреновац је на данашњој седници усвојило извештај Комисије за културу и образовање о спроведеном другом Јавном конкурсу за учешће Градске општине Обреновац у финансирању програма и пројеката из области културе у 2011. години. 

На други јавни конкурс расписан Одлуком Комисије за културу и образовање Већа градске општине од 01.12.2011. године за финансирање програма и пројеката из области културе средствима буџета градске општине Обреновац у 2011. години који је био отворен од 02.12. до 09.12.2011. године, стигло је 7 пријава, следећих носиоца пројеката:

1.       Пријава КУД-а «Стублине» са пројектом «Набавка (обнова) костима (ношње) за потребе сценског наступа ансамбла». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је културно-уметничко стваралаштво и аматеризам.

2.       Пријава КУД-а «Прва Искра» – Барич са пројектом «Набавке (обнове) костима (ношње) за потребе сценског наступа. Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је културно-уметничко стваралаштво и аматеризам.

3.       Пријава Удружења грађана «Ћоше» са пројектом «Три представе». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је културно-уметничко стваралаштво и аматеризам.

4.       Пријава Агенције за издавачку делатности и дистрибуцију «Плави феникс» са пројектом «Просјакиња». Оцењено је да је приложена документација комплетна, али да пројекат није одговорио задатом циљу по условима конкурса.

5.       Пријава КУД-а «Драган Марковић» Забрежје са пројектом «Реконструкција Лазаричких игара и обичаја о томе: једина у литератури записана игра из Обреновца». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је културно-уметничко стваралаштво и аматеризам.

6.       Пријава Удружења грађана «Будућност Обреновца» са пројектом «Етно радионица – очување народног фолклора». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је културно-уметничко стваралаштво и аматеризам.

7.       Пријава Књижевног клуба Обреновац са пројектом « Део издавачког плана Књижевног клуба Обреновац за први квартал 2012. године». Оцењено је да је приложена документација комплетна, али да пројекат није одговорио задатом циљу по условима конкурса.

Од укупно 7 пријава на конкурсу, Комисија предлаже да се 2 пријаве одбаце из разлога што пријава није поднета у складу са прописаним административним условима и то:

1.       Пријава Агенције за издавачку делатности и дистрибуцију «Плави феникс» са пројектом «Просјакиња», јер  пројекат није одговорио задатом циљу по условима конкурса.

2.       Пријава Књижевног клуба Обреновац са пројектом « Део издавачког плана Књижевног клуба Обреновац за први квартал 2012. године», јер  пројекат није одговорио задатом  циљу по условима конкурса.

ПРЕДЛОГ КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТЕ ОД 5 ПРОЈЕКАТА, СА БОДОВИМА

По разматрању пријава и достављене документације подносилаца који испуњавају услове конкурса, од стране свих чланова Комисије, пројекти су појединачно оцењени у складу са мерилима и критеријумима утврђеним Правилником и Одлуком о расписивању конкурса. У овом извештају се даје збир укупних бодова за сваки пројекат, на основу чега је сачињена

РАНГ ЛИСТА на начин како следи:

1.  КУД-у «Драган Марковић» Забрежје са пројектом «Реконструкција Лазаричких игара и обичаја о томе: једина у литератури записана игра из Обреновца», припада укупно 85,6 бодова.

2.  КУД-у «Стублине» са пројектом «Набавка (обнова) костима (ношње) за потребе сценског наступа ансамбла», припада укупно 85,4 бода.

3. КУД-у «Прва Искра» – Барич са пројектом «Набавке (обнове) костима (ношње) за потребе сценског наступа, припада укупно 84,4 бода.

4.  Удружењу грађана «Ћоше» са пројектом «Три представе», припада укупно 84,4 бода.

5.  Удружењу грађана «Будућност Обреновца» са пројектом «Етно радионица – очување народног фолклора», припада укупно 72,2 бода

Комисија предлаже да се носиоцима реализације пројеката од 1 до 5  утврђене ранг листе средства из буџета одобре у умањеном износу у зависности од врсте спецификације трошкова и оцене њихове реалности.

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ЋЕ СЕ ФИНАНСИРАТИ ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У 2011. ГОДИНИ, СА ИЗНОСОМ СРЕДСТАВА

На основу Ранг листе из тачке III овог Извештаја, Комисија предлаже Већу и председнику градске општине Обреновац да донесу одлуку о избору 5 пројеката из области културе, који ће се финансирати средствима буџета градске општине Обреновац у 2011. години са  укупним износом од 454.360,00 динара.

 Предлаже се да се носиоцима реализације пројеката од 1 до 5 одобре следећи појединачни износи:

1.       КУД-у«Драган Марковић» Забрежје за пројекат «Реконструкција Лазаричких игара и обичаја о томе: једина у литератури записана игра из Обреновца», предлог је да се пројектом наведени износ од 276.000,00 динара, умањи за 91.000,00 од трошкова предвиђених за људске ресурсе и за 75.000,00 динара од трошкова предвиђених за израду ношњи, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 110.000,00 динара.

2.       КУД-у «Стублине» за пројекат «Набавка (обнова) костима (ношње) за потребе сценског наступа ансамбла», предлог је да се пројектом наведени износ од 185.000,00 динара за трошкове набавке и израде комплета костима (ношње), умањи за 90.000,00 динара и да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 95.000,00 динара.

3.        КУД-у «Прва Искра» – Барич за пројекат  «Набавке (обнове) костима (ношње) за потребе сценског наступа, предлог је да се пројектом наведени износ од 180.000,00 динара за трошкове набавке и израде ношње, умањи за 90.000,00 динара и да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 90.000,00 динара.

4.        Удружењу грађана «Ћоше» за пројекат «Три представе», предлог је да се пројектом наведени износ од 176.120,00 динара, умањи за 25.000,00 динара од трошкова за редитеља планираних представа и вођу радионице, за 27.760,00 динара од путних трошкова за редитеља, за 10.400,00 динара од трошкова за костиме и за 13.600,00 динара од текућих трошкова, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 99.360,00 динара.

5.       Удружењу грађана «Будућност Обреновца» са пројектом «Етно радионица – очување народног фолклора», предлог је да се пројектом наведени износ од 150.000,00 динара, умањи за 20.000,00 динара од трошкова предвиђених за стручну сарадњу (предавача), за 10.000,00 од трошкова за стручну сарадњу (шивење), за 20.000,00 динара од трошкова за стручну сарадњу (предавач), за трошкове емитовања-телевизије у износу од 5.000,00 динара, за 5.000,00 динара од трошкова предвиђених за каталоге,плакате,флајере-штампање, за трошкове предвиђене за фотографије у износу од 5.000,00 динара, за 15.000,00 динара од трошкова за материјал за радионицу (канцеларијски прибор), за 5.000,00 динара од трошкова предвиђених за материјал за сувенире и за трошкове предвиђене за материјал за истраживања у износу од 5.000,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 60.000,00 динара.

По разматрању предлога Комисије, а на основу сагласности Већа градске општине, председник градске општине донеће одлуку о избору пројеката који ће се финансирати из буџета градске општине Обреновац у 2011. години, у складу са предложеном Ранг листом за 5 пројеката, чија је укупна вредност 454.360,00 динара. Одлуку је потребно доставити учесницима јавног конкурса и објавити на исти начин на који је објављен јавни конкурс.

На основу Одлуке из првог става ове тачке председник градске општине закључиће уговоре о финансирању пројеката из области културе средствима буџета градске општине у 2011. години до 31.12.2011. године. 

Сви подносиоци пројеката којима буду опредељена средства из буџета градске општине Обреновац, по овом конкурсу, су дужни да на обрасцима који ће бити приложени уз Уговор, достављају наративне и финансијске месечне извештаје (у року од 7 дана по истеку месеца) и завршни извештај (након реализације пројекта, најкасније у року од 15 дана).