Данас је у општини Обреновац потписан споразум о зајму вредан 26,25 милијарди динара који је Влада Јапана одобрила Електропривреди Србије за изградњу постројења за одсумпоравање у Термоелектрани “Никола Тесла А”. Споразум о зајму потписали су генерални директор Електропривреде Србије Драгомир Марковић и стални представник Јапанске агенције за међународну сарадњу Сатору Куросава.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и амбасадор Јапана Тоши Цунозаки су данас потписали и ноту чиме се омогућава финансирање пројеката у Србији из повољне кредитне линије.
Амбасадор Цунозаки је казао да је та позајмица део кредитирања у јенима које одобрава Влада Јапана земљама са вишим и средњим дохотком, најчешће за пројекте заштите животне средине.
 
– Надам се да ће размена између Јапана и Србије наставити да се развија и наредних година доприносећи још бољој сарадњи – рекао је Цунозаки додавши да се идуће године навршава 130 година од почетка размене добара између Србије и Јапана.
 
Куросава је казао да Јапан има искуства са тешким загађењима и да се нада се да ће њихова технологија бити коришћена у заштити животне средине у Србији.
Ђелић је казао да је зајам веома повољан јер има камату од 0,6 одсто годишње и период отплате од 15 година, уз грејс- период од пет година. 
– Две године смо преговарали о овом аранжману који је потврђен марта ове године приликом посете председника Србије Бориса Тадића Јапану, да би три дана касније дошло до земљотреса и цунамија и катастрофалних последица по ту земљу, после чега су Јапанци ипак потврдили одобравање тог аранжмана Србији – казао је Ђелић. 
 
 
Он је додао да је управо уговорен пројекат у Обреновцу највећи у области животне средине у Србији. 
 
– Мислим да је председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић годинама био присутан и укључен у сваки корак овог пројекта. Он се борио за грађане Обреновца и успео је. Мислим да је ово најбитније пре свега за грађане Обреновца, Београда и читавог региона јер димни гасови путују стотинама километара, па уместо да трују атмосферу и доводе до озбиљних здравствених проблема у Обреновцу и околини, данас имамо могућност да се ти димни гасови уклоне. Сумпор ће се претворити у производњу од четири стотине хиљада тона гипса и то је економска шансе за Обреновац јер су велике светске компаније заинтересоване да на бази овог постројења изграде фабрику за производњу гипса. Уместо загађења економска шанса и све то захваљујући доброј сарадњи коју смо имали са локалном самоуправом, ЕПС-ом, српском Владом и великодушношћу грађана Јапана и њихове Владе који нису одустали ни после цунамија, што показује да можемо рачунати на Јапан. Лепо је то што смо данас чули да је амбасадор Јапана запазио и донацију коју је Обреновац дао грађанима Јапана када им је било тешко – истакао је потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић. 
Генерални директор ЕПС Драгомир Марковић казао је да ће се у Термоелектрани “Никола Тесла А” смањити испуштање сумпор-диоксида на 200 милиграма по кубном метру, док је сада 1.200-3.000 милиграма по кубном метру. Марковић је прецизирао да ће пројекат чије је кредитирање данас одобрено, бити реализован за три године када ће почети и процес “одсуморавања”. 
– Значајно је и да ће оваквим пречишћавањем димних гасова годишње бити произведено око 400.000 тона гипса који ће имати широку примену у индустрији грађевинских материјала – казао је Марковић. 
Постројење за “одсумпоравање” у ТЕНТ-у примењиваће “технологију влажног кречњака”, такозваног “гипс поступка” који се користи на 55 одсто таквих постројења у свету. 
 
Потписивању споразума у Обреновцу присуствовали су и председник општине Обреновац Жељко Јоветић и директор ТЕНТ-а Петар Кнежевић.
 
 
 
– Разговоре за добијање овог кредита започели смо још 2009. године и кренули смо од Владе Републике Србије која је кључни фактор за добијање овако повољног кредита за ЕПС, односно за грађане Обреновца, што је за мене на првом месту. Од 2009. до 2011. године Божидар Ђелић нас је позивао и консултовао у вези свих детаља везаних за овај пројекат. Финансијски гледано ово је највећи еколошки пројекат у држави свих времена и наравно да ми је задовољство да се то догађа у општини Обреновац. Разлог зашто ми из општине данас носимо значку ТЕНТ-а јесте степен поверења који је изграђен ових десет година између највећег загађивача и локалне самоуправе. 2000. године је требало обновити енергетски сектор, а то радити у духу одрживог развоја је било тешко изводљиво. Реализовано је много еколошких пројеката и одсумпоравање је дошло на крају, тако да је тим процесом стицано поверење између грађана које ми представљамо и између загађивача. Зато смо данас уз присуство невладиног сектора који се бави заштитом животне средине присуствовали потписивању овако заначајног еколошког пројекта баш у општини Обреновац – рекао је председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић. 
 
Изградња постројења ће почети до краја 2012. године, а требало би да траје од две и по до три године. Пројекти одсумпоравања димних гасова су међу најзначајнијим пројектима које ЕПС треба да реализује у оквиру приближавања стандардима пословања у ЕУ.
ЕПС би требало до 2017. године да уложи око пола милијарде евра за пројекте за одсумпоравање у ТЕ “Никола Тесла” А и Б и “Костолцу Б”, а укупно 1,2 милијарде евра у све еколошке пројекте, с обзиром на то да се око 30 одсто законодавне регулативе која треба да буде хармонизована са законима ЕУ односи на област заштите животне средине, од чега се 70 одсто тих обавеза односи на ЕПС.