Порез на имовину који су грађани платили у 2011. години остаће исти и неће се повећавати у наредној, 2012. години. Најновијим изменама и допунама Закона о порезима на имовину прописано је да обвезницима, физичким лицима и предузетницима, који не воде пословне књиге за одговарајућу површину исте непокретности – порез на имовину следеће године остаје исти. Ова значајна промена закона резултат је сарадње и договора града Београда и Министарства финансија, рекла је градска секретарка за финансије Рената Милић Радујко.

Како је објаснила, према неким параметрима и ранијим прописима Закона о порезима на имовину, који се примењује од 1. јануара 2011, било је предвиђено да се износ пореза на имовину за 2012. годину увећа несразмерно, за поједине грађане и вишеструко, на шта је указао градоначелник Београда Драган Ђилас, па је договорено да финансијски стручњаци нађу решење које неће додатно оптеретити кућни буџет грађана.   
– У циљу заштите социјалног положаја грађана, усвојеним изменама закона предвиђено је да у 2012. години неће бити повећања фискалног оптерећења грађана по основу пореза на имовину. То значи да сви грађани којима је утврђена обавеза пореза на имовину за 2011. годину, за одговарајућу површину исте непокретности, не могу за 2012. годину добити већу обавезу од оне која је наведена у решењу за претходну годину – рекла је Рената Милић Радујко. 
Такође, грађани који су већ поднели пореске пријаве за порез на имовину за непокретности на којој није дошло до промена које су од значаја за опорезивање, немају обавезу подношења нове пријаве до краја ове године. 
Грађанима који нису поднели пријаву за порез на имовину по основу стечених опорезивих права на непокретностима на територији Републике Србије, као и обвезницима који нису пријавили промене од значаја за опорезивање, остаје обавеза да пореску пријаву поднесу у складу са Законом о порезима на имовину. Пореске пријаве са потребном документацијом подносе се надлежном одељењу Управе јавних прихода на чијој територији се непокретност налази на обрасцу ППИ-2, који се може купити у књижарама или преузети на  сајту Управе јавних прихода www.finansijebgd.org.
 
Извор: Беоинфо