У понедељак, 31. октобра, у 18 часова, у Спортско-културном центру „Обреновац“ одржаће се први састанак поводом сарадње општине Обреновац и Министарства просвете и науке са председницима савета родитеља предшколске установе, основних и средњих школа са територије општине Обреновац, у оквиру програма „И родитељи се питају.

Министарство просвете и науке у оквиру пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS, a у сарадњи са ЦИП-Центром за интерактивну педагогију и Фондом за отворено друштво Србија покреће програм „И родитељи се питају“. Циљ програма је стварање могућности да родитељи на активнији и квалитетнији начин учествују у доношењу одлука о животу предшколских установа и школа и тиме допринесу добробити све деце.

Програм „И родитељи се питају“ је прилика да се отвори дијалог на тему улоге родитеља, старатеља, хранитеља, породице у образовном процесу, доношењу одлука које се тичу циљева и задатака образовања и васпитања за свако дете, стварању образовних политика на нивоу установе, локалне заједнице или шире.

Постојећа законска регулатива, пре свега Закон о основама система образовања и васпитања, даје основу за конкретније учешће родитеља како би се заједничким настојањима предшколске установе, школе и породице подигао укупни квалитет образовања и остварило право на образовање све деце.
Програм „И родитељи се питају“ је прилика да се отвори дијалог о томе на који начин родитељ, старатељ, хранитељ може да учествује у креирању одлука важних за децу, односно у креирању образовних политика на нивоу образовно-васпитне установе и локалне заједнице. Веће укључивање родитеља представља важан део ширег друштвеног процеса од којег се очекује да допринесе општем развоју не само образовног система, већ читавог друштва у успостављању безбедног и подстицајног окружења за децу и младе.

У оквиру овог програма, родитељи ће бити оснажени да активно учествују у раду постојећих тела, као што су савет родитеља и школски одбор, односно управни одбор предшколске установе. Од родитеља се очекује да иницирају нове идеје, подрже идеје других родитеља, воде рачуна о благовременом испуњавању обавеза школе и промовишу квалитетно образовање у својој школи. Један од могућих исхода ове иницијативе могао би бити формирање саветодавног тела које би чинили родитељи, а које би на нивоу општине било укључено у планирање и праћење квалитета и ефеката активности у образовно-васпитним установама, као и различитих услуга за децу и младе у области образовања, здравствене и социјалне заштите и културе у локалној заједници.