Канцеларија за младе Управе ГО Обреновац ће током 2012. године, у партнерству са Британским саветом, спроводити пројекат “Активни грађани”.  “Активни грађани” је пројекат British Council-a у области интеркултуралног дијалога и глобалног друштвеног повезивања. Визија програма је свет у коме млади људи препознају свој потенцијал и покушавају да се ангажују заједно са другима у циљу развоја њихових заједница на локалном и међународном нивоу.

Програм “Активни грађани” се реализује у преко 30 земаља света у сарадњи са државним институцијама и локалним партнерима. У Србији, на пројекту “Активни грађани”,  British Council сарађује са Министарством омладине и спорта Републике Србије. Ово осигурава да партнерство буде у складу са националним приоритетима и стратегијом за младе и припрема будуће генерације за рад и живот у глобалном друштву.

О пројекту         
      

Пројекат “Активни грађани” има три главна елемента:
 
Радионице за младе ће се организовати у општинама у којима се имплементира овај пројекат и покриће теме као што су глобални идентитет младих, друштвена партиципација, планирање и имплементација пројеката. Програм охрабрује учеснике да буду активни у својој заједници, да прошире своје видике и поделе своја искуства са учесницима из осталих земаља. Ово је прилика да млади стекну јединствено искуство који ће развити њихове лидерске и интеркултуралне вештине.

Друштвени акциони пројекти
ће бити планирани и имплементирани од стране учесника и биће понуђени заједницама као креативна решења за постојеће проблеме. Програм ће пружити прилику учесницима да се укључе на волонтерској основи у пројекте који ће допринети стварању позитивних промена у друштву.

Интернационална размена и умрежавање ће омогућити учесницима да стекну интернационално искуство и науче више о култури и традицији других земаља. Повезивањем младих (путем интернета и кроз лични контакт) са њиховим вршњацима широм Европе, пројекат ће подићи њихово разумевање за проблеме локалних заједница и пружиће увид у међузависности глобалних проблема и њихових решења.

Пројекат ће пружити предности за следеће интересне групе
:


Омладинске лидере
– пројекат ће подржати професионални развој омладинских лидера из општина у Србији. Омладински лидери ће проћи кроз посебан тренинг British Council-a који ће подржати њихов активизам у заједници и пренети им знање које ће они касније поделити са члановима њихових организација. Омладински лидери ће такође имати прилику да посете организације из Велике Британије које се баве сличним питањима као и њихове матичне организације. Након ове посете, они ће стечена искуства пренети у своју организацију и успоставиће сарадњу са партнерима из Велике Британије и других европских земаља.

Млади из заједница – кроз радионице за младе, имплементиране од стране омладинских тренера,  млади ће учити од својих вршњака како да дају допринос друштвеним променама у свом окружењу и како да остваре одрживи развој на глобалном нивоу. Фокус на инклузију ће им помоћи да развију културно разумевање и вештине које су потребне да живе и раде као светски грађани. Програм ће спојити различите социјалне групе на волонтерској бази у њиховим заједницама.

Локалне заједнице – ће имати користи од друштвених акционих пројеката које ће волонтери организовати заједно са локалном омладином после реализованих тренинга. Акциони пројекти ће решавати најважније проблеме који утичу на омладину и њихове заједнице (насиље међу младима,  нетолеранција, недостатак друштвеног ангажовања међу младима,  незапосленост и слично).

Партнери на пројекту – Активни грађани ће подржати омладинске власти из сваке земље, спајајући их са колегама из Велике Британије других земаља како би поделили искуства, развијали и унапредили њихову омладинску политику. Планирање, имплементирање и евалуација пројеката ће бити бити изведена у потпуности у координацији са Министарством омладине и спорта.

Пројекат Активни грађани обухвата следеће активности:

 
Тренинг за омладинске лидере ће бити реализован у сарадњи Министарства омладине и спорта и  British Council-а до краја новембра 2011. године. Тренинг има за циљ да развоје вештина, представника канцеларија за младе, које су неопходне за даљу обуку учесника и подизање омладинске партиципације.

Радионице за младе ће бити реализоване крајем 2011. и почетком 2012. године. Циљ радионица је подизање омладинске партиципације у локалним заједницама подизање свести о значају интеркултуралног дијалога и глобалног друштвеног повезивања. Ове радионице биће имплементиране од стране канцеларија за младе уз подршку British Council-a и Министарства омладине и спорта и локалне заједнице. Модератори ће бити омладински лидери који су прошли кроз тренинг за тренере. Планирано је да учесници радионица буду младе особе од 18 до 28 година који се већ баве омладинским активизмом и који ће имплементирати друштвене акционе пројекте.

Друштвени акциони пројекти ће бити реализовани од стране учесника пројекта. Учесници пројекта који су прошли кроз тренинг ће моћи да имплементирају новостечено знање и позитивно утичу на своју заједницу. Њихове вештине ће бити резултат тренинга из програма Активни грађани. Пројекти осмишњени током тренинга ће бити имплементирани у локалним заједницама у сарадњи са свим партнерима на пројекту.