Градска општина Обреновац и ове године реализује програм лечења гојазности код деце узраста од 12 до 18 година под називом “Чиготица”. Програм се реализује у сарадњи са Рехабилитационим центром ”Чигота” на Златибору, Домом здравља Обреновац и Републичким фондом за здравствено осигурање. Групу малишана која ових дана борави на Златибору у оквиру програма “Чиготица” обишао је председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић са својим сарадницима.

На основу упута педијатра, а о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање деца у Чиготи бораве 21 дан. У питању је здравствено рекреативни програм за лечење гојазности код деце и младих, а циљ је унапређење здравља и усвајање здравих животних навика.

Др Снежана Лешовић, начелница Центра за превенцију и лечење гојазности код деце и адолесцената истакла је да центар за превенцију и лечење гојазности у специјалној болници Чигота на Златибору намењен деци и адолесцентима, ради већ 12 година и додала да је више од 7.500 адолесцената из свих делова Србије, из земаља у окружењу и неких већих европских центара лечено овде. Она је овом приликом истакла да се ради о мултидисциплинарном лечењу гојазности уз комплексан тим и комплексан програм.

– Програм ”Чиготицу” чини јасно дефинисан и индивидуално прилагођен програм лечења гојазности за децу и младе. За свако дете на пријему прави се план за исхрану, физичку активност, што пре свега зависи од узраста, здравственог стања, кондиције, које лекар по пријему анализира – рекла је Лешовић и додала да изабрани педијатри и ендокринолози могу на основу својих процена предложити децу за програм ”Чиготицa”.

Она је додала да се програм ”Чиготицa” реализује током целе календарске године, међутим највеће интересовање за овај програм је током периода школских распуста и годишњих одмора.

Деца у оквиру овог програма имају јасно дефинисан распоред дневних активности.

– Прво их упознајемо са простором у коме се лече, имају 5 оброка који су увек у исто време, реч је о хипокалоријској, уравнотеженој и хиперпротеинској исхрани, значи нема говора да је то нека ригорозна дијета, деца још увек расту, развијају се, па је неопходно да уносе све хранљиве намирнице и нутритијенте. Између оброка нема грицкалица, слаткиша, пије се чај, вода и лимунада, они тек боравећи овде схвате колико мало пију воду. Дан почиње са јутарњом шетњом, затим имају у поподневним сатима организоване физичке активности, базен, вежбе у сали, вежбе за превенцију неправилног телесног држања, тако да имају 4-5 сати физичке активности. За сваки дан се планирају предавања и занимљиве радионице са психологом и нутриционистом – објаснила је Лешовић.

Она је истакла да је за лечење гојазности неопходна спремност, мотивисаност, истрајност, доживотна едукација, време и пре свега подршка породице, али не само породице него и целог окружења и додала да је општина Обреновац пример континуираног улагања у здравље деце.

Чучковић је приликом посете малишанима истакао да је основна замисао овог програма да се пружи помоћ деци чији су проблеми са гојазношћу примећени од стране спортских радника и педијатара, као и просветних радника.

– Наша општина спроводи политику која подразумева бригу о свим грађанима, па с тим у вези припадници свих старосних генерација могу узети учешће у неким од бесплатних програма општине Обреновац – рекао је Чучковић и додао да га радује чињеица да број малишана којима је потребан програм ”Чиготицa” временом пада и да су деца која су прошла кроз овај програм пре неколико година, наставила да живе потпуно новим начином живота.

Он је истакао да на изазове које за собом носи модерно доба, а које се тичу стицања лоших навика општина одговара програмима као што су ”Чиготица”, бесплатне спортке активности и ”Еко кампови”.

– Циљ је да се што је више могуће средстава из буџета улаже у здравље, пре свих наших најмлађих, како би се створили услови да се општина у будућности развија. Изградња комуналне и путне инфраструктуре, различитих објеката јесте циљ општине, али смо временом показали да су ови циљеви за нашу општину врло лако достижни, а сада додатни акценат стављамо на програме који се односе на бригу о сваком становнику општине Обреновац – рекао је Чучковић.

Олга Милосављевић, члан Већа општине Обреновац истакла је да Савет за здравље, дечију и социјалну заштиту општине Обреновац води бригу о деци од њиховог рођења до навршене 18. године и указала на бројне програме које реализује општина Обреновац, а који су усмерени ка деци и младима.

Мира Врањеш, педијатар Дома здравља у Обреновцу објаснила је да је гојазност болест модерног доба и да се дефинише као повећање процента масног ткива у организму.

– Најчешћи узроци гојазности су нутритивни, прекомеран унос калорија, погрешна исхрана, претеран унос слаткиша и грицкалица, сокова, а ређи узроци су ендокрини – рекла је Врањеш.

Она је према својим искуствима из дугогодишњег рада са младима закључила да се почетак гојазности јавља у школском узасту, наставља се у адолесценцији и одраслом добу.

– Гојазност за собом оставља последице у виду повишеног крвног притиска, појаве масне јетре, поремећаја циклуса, проблема полицистичних јајника, акни, ортопедских, али и психичких проблема –  истакла је Врањеш и додала да би требало када се уочи проблем гојазности код деце, реаговати увођењем физичке активности и правилније исхране.

– Родитељи данас имају мање времена које могу проводити са децом, ређе спремају оброке и дете које не проводи довољно времена са родитељима најчешће је мање активно, не храни се довољно правилно како би требало – приметила је Врањеш.