У току су радови на реконструкцији нове ламеле старе Обреновачке бање, укупне површине 355 метара квадратних. Након изградње десног крила 2017. године, ради се на реконструкцији левог крила бање где ће бити изграђена 21 нова када. Изводе се радови на постављању нове инсталације и завршној обради површина. Ове године Град Београд узео је учешће у финансирању реконструкције објекта старе бање и планирано је да радови буду окончани до половине јула и да се тада цео објекат стави у употребу.

Радове су обишли, председник општине Обреновац, Мирослав Чучковић,  в.д. директора Електропривреде Србије, Милорад Грчић, директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца, Милан Марошанин, директор Јавног комуналног предузећа ”Обреновац”, Славко Берић, помоћник председника општине Обреновац , Радован Манојловић и члан Већа општине Обреновац Предраг Јовановић.

Након реконструкције, ова ламела ће бити готово идентична ламелама А и Б које су адаптиране у претходном периоду.

– Вредност грађевинских радова је 39.665.000 динара без пдв-а, док је вредност радова са порезом на додату вредност 47.500.000 динара. Радове на реконструкцији нове ламеле бање изводи грађевинска фирма ”Изолинвест”, а постављен рок за извођење радова је 120 дана, с тим што очекујемо у истом року и добијање свих сагласности, као и употребне дозволе – рекао је Владета Митровић, помоћник секретара за инвестиције градске управе Београда.

Марошанин је овом приликом подсетио на двогодишњу сарадњу општине Обреновац и Јавног предузећа за изградњу Обреновца на реконструкцији овог објекта и истакао да су уложена значајна средства за обављање радова.

– Објекат из 1901. године који је тада поклоњен општини Обреновац, сада доживљава свој препород, биће потпуно реконструисан, а на грађанима Обреновца остаје да користе бању. Лековита својства воде и све оно што ова бања пружа, помоћи ће нашим суграђанима да продуже добро здравље и да спортисти залече своје повреде- нагласио је Марошанин.

Он је најавио да ће у мају бити завршени радови на Цевки, где се према његовим речима у предстојећој сезони очекује велики број посетиоца и додао је да очекује да након завршених радова наредних 50 година неће бити потребе за већим улагањима на простору ових објеката.

– Након завршених радова на левом крилу бањског купатила, оно што ме посебно радује је да ћемо у договору са Домом здравља из Обреновца и са осталим здравственим установама, одређеним данима свим посетиоцима пружити могућност коришћења разноврсних медицинских услуга – рекао је Берић.

Мирослав Чучковић и Милорад Грчић обишли су зграду старе општине на чију је реконструкцију утрошено већ 80 милиона динара, док је према њиховим речима неопходно улагање од додатних 40 милиона динара како би овај објекат био спреман за употребу.

– Крајем 60-тих и почетком 70-тих година када је изграђена зграда нове општине, зграда старе општине је напуштена и од тог тренутка је започело пропадање овог објекта. Од најелитнијег објекта у неком периоду развоја општине Обреновац, настао је објекат који су населили грађани нижег социјалног статуса, који нису имали услове да одржавају овај објекат, а имовински односи су остали такви да је објекат и даље био у власништву општине Обреновац. Временом су наступиле друштвене кризе, ратови, нико се није бавио одржавањем објекта, па је временом морало доћи до његовог рушења – рекао је Грчић.

Чучковић је подсетио да су сви који су некада живели на простору овог објекта смештени у нову стамбену зграду у Улици Ђачког Батаљона и да су на тај начин стамбени проблеми ових породица решени .

– Ја сам као грађанин Обреновца задовољан што смо захваљујући развоју привреде Републике Србије могли да определимо један део средстава за реконструкцију овог објекта – додао је Грчић.