Градски секретар за заштиту животне средине Горан Триван пустио је данас у рад постројење за секундарну сепарацију отпада на депонији “Грабача”, које ће омогућити да се из отпада који се прикупи на територији општине Обреновац издвоји све оно што може да се рециклира. Пуштањем у рад овог постројења почеле су активности секундарне сепарације отпада на територији наше општине

Овом догађају присуствовали су и градоначелник Београда Драган Ђилас, председник Скупштине града Александар Антић, члан Градског већа Мирослав Чучковић, представници општине Обреновац и јавних комуналних предузећа из целе Србије. 

– Постројење за секундарну сепарацију није питање економије, већ пре свега здравља људи који живе у овом делу Београда. Ово је један од најбољих примера како озбиљним радом може ефикасно да се уради веома важан посао – рекао је Горан Триван приликом пуштања у рад постројења.  

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је подсетио да је пројекат изградње постројења почео пре годину дана. 

– Пре годину и по дана смо почели са примарном сепарацијом отпада у граду и због тога смо 2010. године отворили рециклажно двориште који је био пионирски пројекат у том тренутку. Данас, годину дана након почетка реализације пројекта решавамо проблем и секундарне сепарације, односно сортирања отпада који долази на депонију. Од укупне количине отпада који долази очекујемо да половина оде у рециклажу. Трећа важна ствар је рекултивација и санација сметлишта у које се одлаже отпад последњих 30 година и након тога ћемо имати заокружен посао управљања отпадом на територији општине Обреновац – рекао је Јоветић.

 

Изградња постројења омогућује да се из свог отпада који се прикупи на територији општине Обреновац издвоји све оно што може да се рециклира. Очекује се да за депоновање преостане 30 до 40 одсто укупног отпада, чиме се знатно продужава век депоније и у великој мери смањује негативан утицај постојећег сметлишта на животну средину. 

– Ово постројење је круна вишегодишњег рада општине Обреновац и Јавног комуналног преузећа на успостављању једног озбиљог организованог система управљања отпадом на нашој територији. Ово постројење ће служити за издвајање свог оног отпада које се прикупи на територији општине Обреновац и свега онога што може да се рециклира, прода или употреби. У току су разговори са цементаром Lafarge, која је заинтересована за откуп отпада који се означава као некористан. На тај начин би успоставили један одличан систем којим би заокружили систем управљања отпадом – истакао је директор Јавног комуналног предузећа Обреновац Владимир Лалић.

Лалић је објаснио да се у постројењу најпре издваја органски отпад, вода и песак, од чега се прави органско ђубриво, а затим тако просушени отпад иде на траку са које се издвајају све врсте амбалаже, лименке, најлон кесе, папир и тетрапак, а потом се великим магнетима издваја метал. У постројењу ће се одвајати ПЕТ амбалажа, најлон, папир, картон, тетрапак, алуминијум, метал и органски отпад.

Све оно што буде издвојено пресоваће се ради лакшег складиштења и даље продаје. Јавно комунално предузеће већ има потписане уговоре са овлашћеним рециклерима којима ће се прослеђивати отпад.

 

Корист од постројења ће бити вишеструка. Први је еколошки аспект, а то је продужење века трајања постојећег сметлишта, затим економски аспект који ће донети повећање прихода од продаје ПЕТ-а, картона, алуминијума, али и смањење трошкова око одржавања постојећег сметлишта и трошкова превоза и депоновања отпада на регионалној депонији кад она заживи. За почетак ће у постројењу бити запослено 10 до 12 људи.

Постројење за сепарацију довољно је да преради отпад који остаје иза сто хиљада становника, а читава инвестиција је износила око 150 милиона динара.