У новембру прошле године почели су радови на уређењу корита Баричке реке у Баричу. Током прошле године ово подручје погодиле су две поплаве које су поплавиле стотинак домаћинстава, проузроковале огромну штету и угрозиле путеве дуж тока Баричке реке, као и саобраћај на Обреновачком путу. 

Радове на уређењу корита обишли су председник општине Обреновац Жељко Јоветић и начелница Управе за ванредне ситуације града Београда Сања Вуксановић-Жугић. 
 
 
– Припадници Управе за ванредне ситуације били су прошлог августа овде са мештанима у Баричкој реци. Наше екипе су брзо стигле на лице места што је изузетно важно за поплаве бујичног типа, каква је била у Баричкој реци. Данашња слика је врло импресивна. Што се тиче Управе за ванредне ситуације, за нас је изузетно важно и значајно да у овом подручју које је било подложно поплавама више нећемо имати активности спашавања становништва. Што се тиче општине Обреновац, и током прошлогодишње интервенције и за радове који се сада обављају на уређењу корита Баричке реке, имамо само речи хвале. Обзиром да сарађујемо преко општинског и градског штаба за ванредне ситуације, ово је изузетно важан и значајан пројекат и све похвале за општину Обреновац – рекла је начелница Управе за ванредне ситуације Сања Вуксановић-Жугић. 
Прва фаза пројекта уређења слива Баричке реке обухвата санирање корита од моста на Београдском путу до 4.430 метра тока. До сада је регулисано 2.5 километра корита. По пројекту се ради бетонско двогубо корито. Мало корито биће дубоко око пола метра и оно ће користити током већег дела сезоне када Баричка река није бујични поток веч нормално протиче. За екстремне ситуације користиће се веће корито које ће такође бити обложено бетоном. 
 
 
Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је подсетио да је ове године у улици Буде Давидовића у Баричу санирано клизиште, што је омогућило наставак радова на Баричкој реци. Постављено је 39 бетонских стубова дубине 15 метара који су стабилизовали клизиште. Ископани су дренажни канали који ће површинске и подземне воде одводити у Баричку реку и на тај начин ће терен бити стабилизован.
 
 
– Током зиме рађени су бетонски елементи и ове године са првим лепим данима кренуло се у слагање бетонских елемената и за сад је урађено 2.5 километра самог корита Баричке реке. Следеће године планирамо да почнемо са градњом мостова, а пројектом је планирана изградња 10 мостова и после тога не би требало да стрепимо за корито Баричке реке. Радови се несметано одвијају и трајаће док то буду временски услови дозвољавали – рекао је Јоветић.
Главни пројекат за уређење корита предвиђа проширење и делом бетонирање речног корита, премошћавање тока на неколико места и изградњу ретензија – брана које ће зауставити бујицу, а онда контролисано испуштати воду тако да не може да поплави насеље.