Канцеларија за младе Управе ГО Обреновац је на конкурсу за доделу средстава за укључивање удружења грађана у процес спровођења Националне стратегије за младе партнер на више пројеката који су подржани и финансирани из буџета Министарства омладине и спорта.

Млади из Обреновца ће током јесени имати прилику да науче више о значају животне средине и принципима одрживог развоја, о каријери и каријерном вођењу, o Европскoj омладинскoj платној картици. Моћи ће да стекну знања и вештине неопходне за вршњачку едукацију, медијацију и идеју толеранције, ненасилног решавања сукоба и разумевања, да активно учествују у активностима социјалне инклузије маргинализованих младих људи, поштујући права свих младих на једнаке шансе. Научиће више о комуникационим вештинама и мултисекторском приступу, да развију пословање и предузетнички потенцијал, стећи знања о националним и европским политикама запошљавања младих, шансама за запошљавање кроз процес ЕУ интеграција, о социјалном предузетништву и начинима промовисања истог, као и о улози мушкараца у борби против родно заснованог насиља

Грађанска читаоница “Либерграф” спроводи пројекат “Зелено, волом те зелено” који има за циљ да повећа ниво будности и знања ученика о значају животне средине и принципима одрживог развоја реализацијом Школе за вршњачке едукаторе, програма вршњачке едукације и спровођењем еколошких акција.

Београдска отворена школа спроводи пројекат е-Каријера који се бави проблемом незапослености и недовољне запошљивости младих, као и недостатком услуга каријерног вођења за младе у Србији. Има задатак да да допринос повећању запошљивости младих, унапреди систем каријерног информисања и саветовања у Србији и оспособи канцеларије за младе за пружање услуга каријерног информисања уз вешту употребу иновативних технологија.

ЕУРО<26 Србија спроводи пројекат презентације Европске омладинске платне картице и предности које доноси младима, као и радионице на тему “Представи Европску омладинску платну картицу” коју спроводи ЕУРО<26 Србија, са циљем да се добију информације који попусти и погодности на локалном нивоу су од значаја за младе и на који начин би требало да се информишу о њима. Сви учесници ће добити купон књижице са ваучерима који им омогућују низ погодности, између осталих и ваучер за бесплатну Европску омладинску платну картицу.

Удружење грађана Светионик из Лознице  реализује пројекат “Брини о себи и другима – реци НЕ насиљу”. Овај пројекат има за циљ да створи услове за безбеднији живот младих кроз превенцију и смањење свих облика насиља са посебним нагласком на вршњачко насиље и конструктивне моделе решавања сукоба. Усмерен је на оспособљавање и оснаживање (кроз 2 квалитетне обуке) велике групе младих која ће стећи знања и вештине неопходне за вршњачку едукацију и медијацију, идеју толеранције, ненасилног решавања сукоба и разумевања и моћи ће да посредују у сукобима међу вршњацима који желе медијацију као начин изласка из конфликта.  

Смарт Колектив и Форум пословних лидера Србије подржаће младе предузетнике и предузетнице да развију пословање и предузетнички потенцијал радећи са њима током годину дана, два до четири сата месечно. Циљ овог програма је да се допринесе већ постојећим облицима подршке развоју предузетништва у Србији и да се установи иновативна пракса која ће инспирисати и остале компаније да се укључе и подрже младе људе у њиховим предузетничким почецим.

 
Млади Истраживачи Србије реализују пројекат Волонтерски социјални сервис, како би подстакли младе да активно учествују у у активностима социјалне инклузије маргинализованих младих људи, поштујући права свих младих на једнаке шансе. Циљ је развити модела за укључивање младих у активности социјалне интеграције маргинализованих младих људи, повећањем информисаности младих о потреби значају активног учешћа у социјалној заштити, подстицањем сарадње младих из различитих заједница.
 
Удружење грађана Шанса из Пожаревца реализаује пројекат “Инфо за каријеру – шанса за младе”.  Циљ пројекта је подржавање инфо-центара за директну дистрибуцију информација младима при канцеларијама за младе, а посебно младима из осетљивих група, везано за унапређење запошљивости. Овим ће се обезбедити правовремено и утемељено информисање младих о могућностима и перспективама у локалној средини, чиме ће се створити основа за адекватнији избор занимања младих и њихово укључење у свет рада, што омогућује њихов останак и социо-економску ситуираност у заједници.

Центар Е8 спроводи кампању “Буди мушко – не буди насилник”, која међу младићима жели промовисати родну равноправност и ненасилно понашање. Кампања БУДИ МУШКО део је ширег пројекта “Young Men Initiative”, чији је главни носилац међународна непрофитна организација CARE, у сарадњи са локалним организацијама из Србије,  Центар Е8 из Београда и Иницијатива из Прокупља.

Београдски фонд за политичку изузетност спроводи пројекат «Оснаживање младих за активнију промоцију и развој омладинског предузетништва» , интезивна петодневна обука за групу од 40 полазника/ца. Полазници ће стећи знања о националним и европским политикама запошљавања младих, шансама за запошљавање кроз процес ЕУ интеграција, о социјалном предузетништву и начинима промовисања истог; упознаће примере добре праксе сарадње различитих групација младих и локалних власти; стећиће и вештине за израду пројектних идеја у локалним заједницама.

За све додатне информације можете се јавити у Канцеларију за младе, Краља Александра Првог 63, телефон 011 8724025, и-мејл kzm.obrenovac@yahoo.com.