Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас почетку изградње канализационе мреже у селима Уровци и Кртинска и најавио њихов завршетак за годину дана.

Догађају су присуствовали члан Градског већа Града Београда Милош Дангубић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, директор ”Електропривреде Србије” Милорад Грчић и бројни грађани.

Весић је истакао да је ово пример колико се изградњи недостајуће канализације мора темељно приступити, подсетивши да је градња на том потезу почела још 2014. године.

– Најпре су створени предуслови, те је урађена прва фаза када су завршене две канализационе фекалне станице, а потом и друга фаза када су завршене црпна станица и потисна канализација, да би се дошло у ситуацију да се гради 11 километара нископритисне и гравитационе канализације. На овај начин покрићемо око 740 кућа у Уровцима и Кртинској, које ће за годину дана имати канализацију. Да би људи решили свој деценијски проблем, потребно је било, дакле, планирање и рад од шест година, што је показатељ тога колико је важан континуитет у политици – прецизирао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да трећина града још увек нема канализацију, што је, како је оценио, велика срамота јер живимо у 21. веку и причамо о ”паметним градовима”. Весић је додао и да је још већи проблем што и тамо где канализације има, она сва иде у Дунав или Саву, чиме ”загађујемо своје реке и сами себе”.

– Зато ће један од наших следећих пројеката бити да се заврши и фабрика за прераду отпадних вода у Обреновцу. У Београду има пет независних канализационих система, а један је овде. Циљ је да се фекалне воде прерађују у фабрикама и потом испуштају у реке, како и јесте по правилима Европске уније – навео је Весић.

Он је подсетио да ће фабрика у Великом селу ”покрити” милион и по људи, што је огроман проценат, због чега је она и скупа – само у првој фази улаже се 285 милиона евра, а у другој између 400 и 500 милиона евра. Ипак, тиме ће се, како је рекао, решити комплетна канализација на ужој територији града, и то 110 директних испуста у Саву и око 120 директних испуста у Дунав.

– Поред тога ради се и на независним канализационим системима, од којих је један у Обреновцу. Завршава се пројектовање за фабрику за прераду отпадних вода у Батајници, а на почетку је и пројектовање за фабрику у Остружници. Према томе, наша политика јесте да у наредних десет година, прво, ниједна кућа на територији Београда не буде без канализације, јер је то цивилизацијска ствар, а друго да се сва канализација више не испушта директно у реке. Када то завршимо, то ће бити историјска ствар за град – додао је Весић.

Заменик градоначелника је подвукао и да је у односу на претходнике данашње градске власти уложено четири пута више новца у приградске општине, с циљем да се обезбеди да инфраструктура у свим деловиам Београда буде иста.

– Наша политика јесте да сви грађани Београда морају да буду изједначени, без обзира на то у ком делу града живе, и ако заједно радимо, можемо да решавамо проблеме – рекао је Весић, наглашавајући добру сарадњу са представницима општина.

Свако ко гради, плаћа доприносе за грађевинско земљиште, што се користи за изградњу канализације. Наредне године, додао је Весић, буџет града ће износити око 1,205 милијарди евра, те да ће и Општина Обреновац имати највећи буџет до сада. Тако велика средства у буџету управо омогућавају овакве и сличне пројекте, закључио је Весић.

Чучковић је истакао да му је драго да на данашњем догађају види велики број младих људи који су решени да остану на својим огњиштима, што је у складу са политиком председника Вучића.

Он је најавио за 15. новембар отварање тендера за изградњу канализације на Шабачком путу.

– Припрема се изградња канализације у деловима Забрежја и Белог Поља. Реч је о хиљаду домаћинстава која ће бити покривена овом мрежом, као и о изградњи друге недостајуће инфраструктуре – путеви и даљинско грејање – најавио је Чучковић и захвалио заменику градоначелника на константној подршци.

Директор ЈКП Водовод и канализација Бранко Матић је потврдио да ће у наредних 210 радних дана бити изграђено више од 11 километара нове канализационе мреже, као и да је вредност радова 125 милиона динара без ПДВ-а.

Председник Савета месне заједнице Кртинска Бранко Јевтић је рекао да данас присуствујемо историјском тренутку за села Уровци и Кртинска, јер ће после изградње канализације бити угашено око 750 септичких јама. Он је захвалио Граду Београду, Општини Обреновац и свим структурама које су помогле у реализацији овог значајног пројекта.