Пре годину дана Скупштина општине Обреновац усвојила је Локални акциони план за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица у овој општини за период од  2010. до 2013. године. Доношењем овог документа општина Обреновац је преузела одговорност за решавање проблема ове осетљиве групе грађана.

Реализација овог документа треба да допринесе повећаној интеграцији и смањењу сиромаштва избеглица и интерно расељених лица, као и пружање бољих могућности приликом њиховог трајног стамбеног збрињавања и побољшања услова живота, преквалификације и запошљавања.

Представници општине Обреновац обишли су шесточлану породицу Антић која је 1999. године избегла из Гњилана. Чланови ове породице су најпре живели као подстанари у Обреновцу, али су убрзо купили плац у Звечкој и почели са изградњом породичне куће. Због лоше материјалне ситуације нису имали новца да заврше кућу и зато су се прошле године пријавили на конкурс Комесаријата за избеглице за набавку грађевинског материјала. Добијена средства искористили су за куповину црепа и комплетно реновирање и опремање купатила. Према уговорној обавези Антићи су посао морали да заврше до 15. јуна што су и учинили.

На овом конкурсу за доделу грађевинских пакета, који представља једну од мера реализације Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица, још седам породица је добило средства за куповину грађевинског материјала за завршетак кућа. Градска општина Обреновац такође је определила средства за овај конкурс.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је приликом посете породици Антић рекао:

– Прошле године је усвојен Локални акциони план за избегла и интерно расељена лица, а три су сегмента која смо од тада покушали да реализујемо.  Први је помоћ у завршавању кућа у којима станују и прошле године је одвојен новац за осам грађевинских пакета. Други подразумева доделу финансијске помоћи за куповину опреме са сврхом економског оснаживања избеглих и интерно расељених породица, као и реализација доквалификације и преквалификације. Прошле године је седам породица добило средства за доходовне активности. Трећи сегмент реализације обухвата куповину сеоских домаћинстава, па је крајем прошле године једна породица из Ораховца добила сеоско домаћинство. Настављамо са овим активностима. С једне стране Комесаријат за избеглице издваја средства, одваја и партнерски општина Обреновац, тако да ћемо са овом врстом помоћи наставити и убудуће – рекао је Јоветић.