Општина Уб је у оквиру програма EXCHANGE 3 добила донаторска средства за реализацију пројекта “Стварање услова за рурални развој општине Уб”, који финансира Европска унија, а спроводи Стална конференција градова и општина. Партнер на пројекту, поред општине Брасловче из Словеније, је и општина Обреновац и “Евроконтакт” из Крушевца.

Укупна вредност пројекта износи 209.961,00 еурa, при чему 90 одсто овог износа донира ЕУ. Општина Уб суфинансира реализацију овог пројекта са 10 одсто. Уговор о донацији са делегацијом Европске комисије у Србији општина Уб, као једна од 56 градова и општина у Србији,  потписала је 25. марта ове године. Период  реализације пројектом планираних активности трајаће петнаест месеци, односно до јуна месеца наредне године.

Општи циљ пројекта јесте  допринос унапређењу локалног економског развоје кроз јачање капацитета кључних чинилаца руралног развоја у општини Уб и партнерским општинама. То подразумева повећање ефикасности локалне самоуправе у области руралног развоја. И, друго, подизање нивоа конкурентности пољопривредне производње и унапређење стања животне средине у селима у складу са европским стандардима.

Оптималан број запослених у општинској управи и јавним предузећима биће оспособљен за развој и реализацију програма у области руралног развоја, што подразумева и подизање стручних капацитета за развој пројектних идеја за конкурисање за донаторска средства из предприступних фондова. Кроз овај пројекат биће унапређени капацитети пољопривредника за примену Европских стандарда и нових технологија у пољопривреди и подигнут ниво информисаности о заштити животне средине.

За време реализације пројекта биће организоване три студијске посете, за представнике локалне самоуправе и представнике пољопривредника, партнерској општини Брасловче у Словенији, где ће се на лицу места сагледати примери добре праксе из области руралног развоја и примени ЕУ стандарда у тој области.

Планиране едукације обавиће стручњаци из партнерске општине из Словеније, партнерске општине Обреновац из Србије и еминентни стручњаци са факултета и других научних институција.