Поводом обележавања Међународног Дана Рома, у понедељак, 8. априла у Спортско културном центру ”Обреновац” одиграна је представа ”У мом дому”.

„Овде код нас у Србији се у последње време Роми школују, унапређују, доста деце иде у обданишта, у основне школе, завршавају факултете. Радимо на томе да се Ромима што више учини да могу просперитетније да живе и да имају све услове које има и остали народ у чијем окружењу живе“, рекао је Милорад Јанковић, заменик председника Скупштине ГО Обреновац.

Школа за образовање одраслих свакако је један од првих степеника када је реч о инклузији Рома и њиховој могућности да себи обезбеде колико-толико адекватне услове за живот.

„“Меи Та“ је предузеће које има 3.500 радника, а међу њима има 200 до 300 Рома који су управо на тај начин запослени. Имамо деце која су завршила средње школе и исто су ту позапошљавана. У свим осталим предузећима има доста Рома који раде свој посао. Не само онај најгори – чишћење улице, они су и возачи, и медицинско особље и полицајци… Дискриминације овде, на нашем терену, нема“, казао је Јанковић.

Посебна пажња када је реч о овој мањинској групи усмерена је и на положај жена. Наиме, у већини случајева о њима се говори као о популацији која врло рано ступа у брак и рађа велики број деце.

„Та фама око тога да ромске жене или девојке рађају, мислим да није више актуелна. Сада имамо породице које имају једно, двоје, евентуално троје деце. Породице са петоро, шесторо, седморо, можемо на прсте набројати. Ромкиње у последње време имају сатисфакцију, иду на прегледе, лече се, и у крајњем случају одржавају своју хигијену“, истакао је Јанковић.

Велики број Рома, који није успео да овде дође до прикладног радног места, решење је потражио у иностранству. Ипак, још је присутна група оних који, на рубу егзистенције, траже начин да побољшају животни стандард.

„Одређени случајеви, који су остали сиромашни, они се мало пате, али ми се трудимо да и њима побољшамо тај живот. Укључујемо их у друштво тако што им се додели социјална помоћ или покушавамо да бар једног из породице запослимо, како би могли да имају просперитет“, објаснио је Јанковић.

Кроз представу која је изведена у малој сали Спортско-културног центра „Обреновац“, у организацији Удружења „Петља“, симболично су приказани проблеми са којима се сусрећу млади Роми. Осим тога, до изражаја су дошли и значајни сегменти традиције и културе овог народа.