Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на изградњи канализационе мреже у насељу Звечка у Обреновцу који ће омогућити да се на њу повеже више од стотину домаћинстава.

Он је нагласио да ће се овде изградити четири километра канализације за шта је Град Београд издвојио око 500.000 евра, односно око 60 милиона динара.

–На тај начин на канализациону мрежу ће се повезати око стотину домаћинстава, а свако од њих имаће свој шахт и црпну пумпу. Поред тога уредићемо центар овог села, а наредних дана почиње изградња школе. Вредност објекта је више од два милиона евра и њу финансира Република Србија. Кад се заврши више неће бити школа у Обреновцу које немају фискултурну салу – истакао је Весић.

Он је најавио да ће се на територији општине Обреновац налазити један од  једанаест вртића које ће Град Београд градити током ове године што ће додатно помоћи да се смањи број деце која чекају место у вртићу.

– У државним и приватним вртићима у Београду у овом тренутку има 71 одсто деце. Влада Републике Србије је дала обавезу свим локалним самоуправама да до 2025. године 70 одсто деце буде у вртићима, а ми смо тај стандард достигли шест година раније. Важно је да деца, без обзира да ли живе у центру или приградским општинама, имају једнаке услове у вртићима – рекао је Весић.

Он је додао да Град Београд такође финансира изградњу водовода који иде према Убу и који треба да обезбеди снабдевање водом за око 13 одсто општине Обреновац.

–  Последњих шест година уложили смо четири пута више средстава у приградске општине него што је улагано од 2008. до 2013. године. У приградске општине улажемо од средстава из накнаде за изградњу и зато када видите нове кранове у Београду знајте да ће бити више пара за изградњу недостајуће инфраструктуре у приградским општинама.  Издали смо грађевинске дозволе за преко милион квадрата што само говори о томе да имамо више пара за улагање и то се види на терену – истакао је заменик градоначелника.

Он је посебно нагласио да је Обреновац најбољи пример како стране инвестиције, као што је фабрика ”Меи Та”, мењају начин живота људи.

–  То само говори о томе колико су те стране инвестиције важне и зато је наша политика да свака приградска општина у Београду добије бар по једну страну инвестицију како би се отворила нова радна места. Ми смо 2013. године затекли незапосленост од 24 процента, а данас је она у Београду испод десет одсто – подсетио је Весић.

Он је најавио да ће Град Београд у сарадњи са Владом Републике Србије променити категоризацију приградских општина како би се омогућило да свака има бар једну страну инвестицију која ће омогућити нова радна места.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да, када буде завршен канализациони систем у насељу Звечка, као и топлодалековод, те када тај део општине добије централно грејање, али и када буде завршена нова школа и фискултурна сала неће бити никакве разлике за грађане Звечке у односу на грађане Београда који живе у централним градским општинама.

– То је највећи успех градске власти и ја се у име свих грађана Звечке захваљујем Скупштини Града Београда што на овај начин већ неколико година уназад гледа на нас као на почетак Београда, а не као на његов крај – истакао је Чучковић.

Онако како данас изгледа ово градилиште тако ће бити и у свих осталих 30 села у Обреновцу, навео је Чучковић и додао да је поносан на чињеницу да је Обреновац највеће градилиште у Београду са више од стотину активних градилишта, а да је Звечка највеће градилиште у Обреновцу.

Директор ЈКП ”Водовод и канализација Бранко Матић је објаснио да се радови изводе и са једне и друге стране Ваљевског пута у Звечкој. – У питању је 4 километра канализационе мреже и са једне и друге стране пута од скретања за Гребачу до скретања за Улицу Цара Лазара. Имаћемо 80 прикључака на нископритисну канализацију и 60 прикључака на гравитациони део канализације. Када будемо завршили овај пројекат надам се да ћемо одмах прећи на Шабачки део Звечке, при крају је поступак за добијање грађевинске дозволе, у питању су дани када ћемо је добити. Желео бих да кажем да рецепт за овакав рад су две ствари: одлична сарадња са општином и градом Београдом као и Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда који прихватају пројекте са грађевинском дозволом и имати људе у предузећу са визијом који ће упоредо са изградњом и реконструкцијом да раде нове пројекте, да прибављају грађевинске дозволе и да у оном тренутку кад се обезбеде средства увек имамо пројекат са грађевинском дозволом који може да почне да се ради – напоменуо је Матић.

Представници Савета месне заједнице Звечка сматрају да ће изградња канализације и треће магистрале топловода вишеструко унапредити услове живота, јер су радови важни инфраструктурно али и еколошки због смањења загађења земљишта и ваздуха.

 

Извор: Беоинфо