Родитељи који желе да упишу своје малишане у неки од вртића на територији града Београда од 16. до 31. маја треба да доставе захтев за упис жељеној предшколској установи. На овогодишњем конкурсу, Секретаријат за дечју заштиту ће први пут користити посебан софтвер који ће омогућити прецизне информације о броју поднетих захтева и уписане деце, чиме ће се знатно олакшати и убрзати рад уписних комисија при свакој од 16 предшколских установа.

– Свака установа одредила је два стручна сарадника, које је Завод за информатику и статистику обучио за рад у новом информационом систему. Како би се спречиле евентуалне злоупотребе приликом уписа, сваки рачунар имаће своју шифру за приступ, а изабрани сарадници ће под пуном кривичном и материјалном одговорношћу гарантовати за безбедност унетих података. Наш секретаријат ће у сваком тренутку имати информацију колико се деце пријавило у неки од 365 објеката и више неће бити могућа преклапања ако је родитељ, примера ради, истовремено поднео захтев на Звездари и Врачару – изјавила је Љиљана Јовчић, градска секретарка за дечју заштиту.

– Рачунамо да ће родитељи захтев попунити истинито и имају право да наведу три жељена вртића, а посебно ћемо водити рачуна да деца из исте породице буду у истом објекту. Овај нови захтев такође наводи све облике рада који постоје у нашим установама, као што су јасле, целодневни боравак од 12 сати, припремни предшколски програм у трајању од четири сата или развојна група. Родитељи су такође дужни да наведу кад желе да им деца крену у вртић, а наше искуство говори да нам се више од 80 одсто нових малишана придружи 1. септембра – напомиње Јовчићева и додаје да ће ове године највероватније бити формирана и прва група беба узраста од шест месеци.

Тачан број слободних места биће познат током ове недеље, али се зна да ће око 18.000 малишана завршити са обавезним припремним предшколским програмом, а од тога је више од 10.000 било у целодневном боравку. Прошле године 210 предшколаца није пошло у први разред, а на основу препоруке изабраног педијатра. Колико ће њих ове године остати у вртићу, биће познато у августу.

– Листе примљене деце по објектима и различитим облицима рада биће објављене седам дана после завршетка конкурса и не очекујемо да ће ове године иједно дете остати без места у вртићу. Наравно да ће бити незадовољних родитеља у погледу жељеног вртића и они ће имати право да у року од осам дана уложе приговор централној упусиној комисији при предшколској установи у којој су конкурисали – подсећа градска секретарка.

Приоритет приликом уписа имаће деца из посебно осетљивих категорија (деца без родитељског старања, деца са инвалидитетом, деца из социјално нестимулативних средина, припадници ромске националне мањине, жртве насиља у породици, деца из Сигурне куће, деца без држављанства и сл.), док је други критеријум запосленост родитеља.

– Све уписне комисије у свом саставу имају и социјалне раднике, који ће приликом прегледа самог захтева и документације моћи да процене да ли се неко дете налази у социјалном ризику, тако да ће паралелно са решавањем захтева моћи да се повежу и са центрима за социјални рад – напомиње Јовчићева.

Такође, сви родитељи који по први пут буду уписивали децу у вртић, моћи ће да остваре право на регресирање трошкова боравка деце у вртићима.

– Кад буду потписали уговор са предшколском установом о упису детета у вртић, добиће и захтев за остваривање права на регрес и на основу тога наш секретаријат одређује цену плаћања. У току прошле године донели смо више од 74.000 решења за регресирање трошкова боравка деце. Имали смо само 32 жалбе упућене Градском већу на нашу одлуку, од тога је 25 жалби било неосновано, а седам решено у корист родитеља, што је показатељ да смо добро радили – истиче наша саговорница.

Иначе, у 16 предшколских установа тренутно се налази око 59.000 најмлађих Београђана, а град регресира боравак сваког од њих од 35 до 89 одсто. Осим тога, у вртићима је у току прошле године бесплатно боравило 248 социјално угрожене деце.

Захтев за пријем деце у вртић јединствен је за све предшколске установе и он се може преузети овде.

Извор: Беоинфо