Грађани Србије од јуче могу извадити изводе из матичних књига у било којој општини, без обзира на то где су уписани. Изводи ће се издавати само ако су општинске управе доставиле податке Централном регистру.

Услови за издавање извода из матичних књига у седиштима свих градских и општинских управа стекли су се на основу података из Централног система за електронску обраду и складиштење података и чување другог примерка матичних књига.
Сваки грађанин ће свој извод из матичне књиге, уколико су подаци достављени Министарству на чување у Централном систему, моћи да извади у било којој градској или општинској управи у Србији, а не само по месту вођења матичне књиге у коју су уписани. 
У Централном систему чувају се подаци из матичних књига које се воде за 27 градова и општина (за укупно 3.270.940 грађана), а очекује се да ће ускоро бити додати подаци из још 14 градова и општина (за око 750.000 грађана). 
Очекује се и достављање података из матичних књига 30 градова и општина, што ће знатно повећати број грађана који ће моћи да изваде извод из матичне књиге код било које градске или општинске управе, без обзира на то где су уписани у матичну књигу.
 
Извор: Б92