Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом обележавања 80 година постојања компаније “Прва искра наменска” а.д. Барич, а након тога је отворио погон Т-3 за сушење бризантних експлозива.

Како је након обиласка погона истакао министар Вулин, Александар Вучић је као председник Владе Републике Србије, одбио да се одбрамбена индустрија Србије угаси јер је инсистирао на томе да мора да ради, обезбедио је новац за то.

– А данас као председник Републике Србије је политичиким средствима успео да отвори сва врата нашој одбрамбеној индустрији и зато можемо да тргујемо и да радимо са читавим светом. Захваљујући политици војне неутралности ми данас можемо и да купујемо и да продајемо читавом свету, и захваљујући политици војне неутралности ми данас можемо да купујемо на било ком тржишту, али исто тако и да продајемо на било ком тржишту. Таква политика и оријентација ће се наставити и захваљујући таквој политици Србија ће моћи да ради, расте и напредује – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, већина земаља у нашем окружењу је некада производила експлозив, а сада увозе експлозиве од нас, јер су њихове државе дигле руке од своје одбрамбене индустрије и од индустрије експлозива, а наша држава, захваљујући упорности радника и запослених и разумевању онога што је потребно Војсци Србије и нашој производњи, наставила је да производи.

– Зато данас имамо фабрику која је успешна, као што је ”Прва искра”, зато данас можемо да кажемо да се надамо да ће одбрамбена индустрија Србије ове године оборити све рекорде и да ће остварити зараду од више од 600 милиона долара – истакао је министар Вулин.

Говорећи о перспективама, министар Вулин је истакао да држава не мисли да се повлачи из одбрамбене индустрије, већ ће само ојачати своју позицију и положај, и наставиће да улаже, додајући да од Сједињених Америчких Држава, преко Руске Федерације, Казахстана, земаља у окружењу, сви купују српску муницију, сви купују српски експлозив, као и сложене борбене системе.

Осврнувши се на историјат фабрике, генерални директор “Прве искре” Станоје Биочанин истакао је након деветесетих година и НАТО бомбардовања та фабрика била у тако лошем стању, да су многи мислили да је то њен крај и држава је предлагала гашење јер ни једна производна трака није радила.

– Великим ентузијазмом свих запослених и залагањем молили смо државу да нас не затворе и обновили смо капацитете један по један, а ово је последњи објекат који је обновљен. Сада су нам сви објекти обновљени, капацитет је такав да смо некада бројали 500 радника, а сада имамо око 160 стално запослених и производимо већу количину експлозива него тада – нагласио је Биочанин.

Према његовим речима, 2017. годину компанија је завршила са укупним дохотком од око 19 милиона долара, просечна плата је око 60.000 динара, запошљава се млад и стручан кадар, води се рачуна о стамбеном збрињавању запосленх, а помаже се и локалној заједници кад год је то потребно.

– Наш експлозив је увек био врхунског квалитета, по свим међународним стандардима, а то илуструје и чињеница да ће само ове године у Француску бити извезено више од 350 тона – нагласио је Биочанин додајући да се посебна пажња посвећује и безбедности и безбедносним процедурама, а предузимају и све мере које су неопходне да би производња била безбедна.

Биочанин је такође рекао да се та компанија током осам деценија постојања, осим производње бризантних експлозива, бавила и трансфером технологија у неколико земаља света, што је донело десетине милиона долара девизног прилива нашој земљи. Он је подсетио да је 2011. годне компанија имала такав уговор са Азербејџаном, а захваљујући средствима од тог трансфера, наменска је потпуно обновљена, а у току су преговори са неколико земаља за будуће пројекте те врсте.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да данашњи јубилеј показује истрајност народа на овим просторима.

– Историја наше општине датира 160 година уназад, од тога половину наше историје чини фабрика ”Прва искра”. Фабрика је бомбардована у Другом светском рату, бомбардована је 10. и 20. маја 1999. године, и 15 и 17. априла 1999. године и сваки пут се дизала из пепела управо као и наш град. 160 радника који данас раде са просечном платом преко 60 000 динара, уз 2174 радника фабрике ”Меита” и уз нову компанију ”Инса”, представљаће у овом простору прави индустријски парк који је прилика за заопослење младих генерација и биће прилика да приход наше државе, кроз извоз, буде далеко већи него што је данас и да кроз те новце онда повећамо плате и пензије, просветним и здравственим радницима и припадницима војске и полиције и свима осталима у јавном сектору – закључио је Чучковић.

Поводом јубилеја, на данашњој свечаности министар Вулин уручио је компанији “Прва искра” и директору Биочанину Плакете Министарства одбране. Компанији “Прва искра наменска” а.д. Барич, данас је, такође, уручен и сертификат – Интегрисани систем менаџмента који додељује Војнаконтрола квалиета Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.