Изградња канализационе мреже и фекално-црпне станице у насељу Шљивице је завршена, а на овај начин је омогућено да се на канализацију прикључи 197 домаћинстава.

Мирослав Чучковић је приликом обиласка ове локације подсетио да су радови почели пре две године, а да од сутра грађани могу да подносе захтеве за прикључивање на мрежу.

– Тачно две године после почетка радова, који су били заиста захтевни, урађено је преко три и по километра мреже кроз комплетно насеље и урађена је ова црпна станица. Позивам све да већ од сутра дођу у Водовод и пријаве се за прикључење на канализациони систем, а ми ћемо се бацити на друге пројекте, а то је наставак водоснабдевања у селима ка Убу, нови цевовод фи 400 дуж Ваљевског пута од Бошњака до самог Грабовца и канализација за Ваљевски пут. Канализација за Шабачки пут се такође пројектује и идемо системски и плански, као кад правите кућицу од лего коцкица, и ми тако градимо наш канализациони систем. Изградња канализационог система у Обреновцу је започета 1963. године и прва цев је ишла од Жикине пекаре директно у Колубару. Данас, после више од пола века, ми смо у ситуацији да још увек нисмо сва насеља, која могу да се прикључе, прикључили на мрежу – рекао је Чучковић.

Он је изразио велику захвалност Дирекцији за изградњу града Београда и посебно директору који је посвећен овом послу и подједнако брине о приградским општинама и о овим стварима које се, тако рећи, не виде, али које много коштају за ралику од многих које су у центру града и које су видљиве као што су булевари, шеталишта и паркови. Чучковић је поручио да ће се са овим пословима наставити док се не буде стигло до последње куће у складу са генералним планом града Београда за развој канализационе мреже до 2025. године.

Директор Дирекције за изградњу Града Београда Бранислав Поповић је објаснио зашто су ови радови значајни.

– Овај пројекат је значајан за ово насеље, али и за цео град Београд у смислу заштите животне средине, јер водопропусне септичке јаме загађују подземне воде. Све је то природни систем где се мешају подземне воде са оним што после прерађујемо за пиће. Нама је од великог значаја да свуда где је могуће доведемо канализациони систем, људи праве и непропусне септичке јаме, и то је одлично, али кроз неко време тај трошак постане тако велики за њихов кућни буџет – закључио је Поповић.

Мирко Вранешевић, председник Скупштине Градске општине Обреновац је рекао да је данашњи дан доказ да велики пројекти који се раде у Београду и накнаде за грађевинско земљиште које се уплаћују на рачун Дирекције дају бенефите Обреновчанима.

– Прошло је четири године пројектовања, препројектовања, измена, тешких радова, који су захтевали радове и до 20 метара дубине, радова и по киши и по снегу због врло осетљивог тла и бриге да не дође до урушавања терена. Уз насеље Браће Југовића, ми смо комплетирали целину у градској зони. Даље настављамо да се ширимо ка селима, уз започету канализацију у месним заједницама Уровци и Кртинска настављамо ка Звечкој – казао је Вранешевић.

Из ЈКП Водовод и канализација ”Обреновац” подсећају да Захтев и потребна документација коштају око осам хиљада динара, као и да је од докумената потребно доставити следеће: копију плана парцеле, лист непокретности и грађевинску дозволу или доказ да је објекат у поступку легализације.