У библиотеци “Влада Аксентијевић” у Обреновцу почели су  “Дани јапанске културе” који ће трајати до 11. фебруара. Ову манифестацију су припремили Амбасада Јапана, Градска општина Обреновац, Секретаријат за културу града Београда, ЈП СКЦ “Обреновац” и обреновачка библиотека.
 
У присуству  представника Градске општине Обреновац, Привредног друштва “Термоелектране Никола Тесла” које је успоставило пословне контакте са познатим јапанским компанијама, и многобројних поклоника културе и уметности, “Дане јапанске културе у Обреновцу” отворио је господин Казуаки Камеда, отправник послова Јапанске амбасаде у Србији.
Изражавајући наду да ће грађани Обреновца и његове околине активно учествовати у програму “Дани културе Јапана”  и да ће се на тај начин још боље упознати са разним аспектима културе Јапана, господин Камеда је највише говорио о приређеној изложби укијо-е графике која се развијала током 18. и 19. века. Објаснио је да је реч о сликама штампаним са дрвореза. Основни мотиви су лепотице, глумци Кабуки позоришта, свакодневница људи у градовима и разноврсни пејзажи. Вишебојно шаренило укијо-е графике имало је, по речима господина Камеде, значајан утицај на сликарство у Европи, нарочито у Француској.
 

Заменик председника ГО Обреновац Томислав Јеремић је рекао да су Јапанци у Обреновцу протеклих неколико месеци јако присутни јер се у Термоелектрани “Никола Тесла” воде разговори о могућој привредној сарадњи.
– Ако од неког треба да учимо шта је то дисциплинованост у раду, шта је прецизност у раду, шта је вођење рачуна о сваком детаљу, од еколошког до техничког, онда то треба да научимо од Јапана – рекао је Јеремић наглашавајући да је Градска општина Обреновац заинтересована за успостављање сарадње и са  неким општинама на територији Јапана.
Ивана Јаношевић, директорка библиотеке “Влада Аксентијевић”, рекла је да се библиотека у Обреновцу, осим што се са посебном пажњом брине о српској култури, труди и да укаже на све оне вредности које чине светску културну баштину, а Јапан је земља која има изузетну и традиционалну и модерну културу. Председник Друштва  српско-јапанског пријатељства Драган Миленковић је, истакавши да је “мало један живот да упознате Јапан”, подсетио да је Јапан један од првих донатора Србије у многим сегментима.
На отварању “Дана јапанске културе у Обреновцу” приказан је и филм о овој далекој земљи, док су најмлађи чланови карате клуба “Палеж” показали познавање древне јапанске борилачке вештине. Посетиоци су имали прилику и да пробају специјалитете јапанске кухиње.
 

Наредних дана (до 11. фебруара) на програму “Дана јапанске културе у Обреновцу” су: презентације икебане и оригамија, вече јапанске кинематографије, и два књижевна програма – представљање дела савременог писца Харуки Муракамија и предавање о интернационалним мотивима у класичној јапанској књижевности. Посебан програм је посвећен савременој јапанској поп – култури.