Данас је у Влади Србије организован састанак са представницима јапанске државне делегације са којом је разговарано о могућности финансирања пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова на локацији Термоелектране “Никола Тесла А” од стране јапанске Владе.

Потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је да ће у марту бити потписан Меморандум о реализацији кредита од око 200 милиона евра за одсумпоровање димних гасова из Термоелектране “Никола Тесла А”.

– Договорено је са јапанском државном делегацијом да током предстојеће посете председника Тадића Токију у марту месецу буде потписан Меморандум којим ће се реализовати јенски кредит у оквирној вредности од око 200 милиона евра за одсумпоравање димних гасова из Термоелекране “Никола Тесла А” која већ деценијама загађује ваздух и прави озбиљне здравствене и друге проблеме грађанима, Обреновца, Сурчина и многих других делова. То је регионални проблем који се тиче чак 200 хиљада наших грађана, који ће напокон врхунском јапанском технологијом бити решен. Више од 95 одсто тих димних гасова ће бити елиминисано – рекао је потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић.

Састанку је присуствовао и председник општине Обреновац Жељко Јоветић који је тим поводом изјавио:

– Пре пар година Електропривреда Србије је израдила Зелену књигу у којој су пописане активности које се спроводе у области заштите животне средине. По тој књизи се делује у последњих неколико година и ми као локална самоуправа можемо да будемо задовољни са те стране. Ја бих издвојио три проблема. Први се тицао обнове електроенергетских постројења и изградње електрофилтерских постројења, други је нови систем за  третман и транспорт пепела и трећи део је највећи и најскупљи и то је управо овај проблем одсумпоравања који је остављен за крај. Овај проблем је регионалног карактера, не погађа само грађане општине Обреновац, него и Сурчина и Новог Београда, и сасвим је сигурно да је Влада морала да се укључи у решавање овог проблема и помогне ЕПС-у.

– Сви ови пројекти су дугорочног карактера. Електрофилтери се постављају на свих осам блокова. Остало је да се поставе на још три. Што се тиче транспорта пепела као другог проблема он је урађен на блоку Б, на блоковима А није, тако да сви ти пројекти теку паралелно. Тако ће се и одсумпоравање прво радити на блоковима Термоелектране А, а онда и на блоковима ТЕ Б, тако да је то посао од неколико година и ја очекујем да вероватно до 2017. године, како стоји у Зеленој књизи, ови проблеми буду решени – изјавио је председник ГО Обреновац Жељко Јоветић.

Из Владе Србије очекују да после потписивање Меморандума у Токију до лете буде потписан одговарајући уговор између ЕПС-а и јапанских партнера. По речима Божидара Ђелића уследиће тендери и очекивања су да јапанске и друге фирме буду присутне на овом великом пројекту који ће обезбедити не само да се елиминишу димни гасови, него да и оно што је некад загађивало буде претворено у грађевински материјал и да се тако од једне еколошке штете пронађе и једна економска шанса.