Градска општина Обреновац је у сарадњи са ЈКП “Обреновац” и ЈП за изградњу отпочела реализацију пројекта чишћења канала по некатегорисаним, атарским и локалним путевима на територији наше општине. Одржавања каналске мреже, тј. копање канала поред пута и одржавање обала је посао који ЈП за изградњу Обреновца обавља од свог оснивања. За ове послове купљена је и адекватна механизација.

– Ове године од 750 километара путева до сада смо одрадили око половину. Водимо евиденцију о томе где се која машина налази и у ком селу. По захтеву месне заједнице шаљемо механизацију, без обзира да ли се ради о копању канала или одржавању обала. Санирају се тренутно актуелни путеви по предлогу месних заједница. На атарским путевима, за шибље и грање које се исече постоји машина која меље и прави брикете, који представљају савремену еколошку причу. Ради се брикетирање и на тај начин се не загађује околина, већ се брикети могу накнадно користити за огрев – рекао је директор ЈП за изградњу Светозар Добрашиновић.

Осим некатегорисаних путева у надлежности овог предузећа је и чишћење канала по атарским путевима. За ове послове ангажовано је предузеће “Србија аутопут” које уређује целе ширине путног појаса, а средства у износу од 8.400.000 динара су одобрена од Секретаријата за пољопривреду. 

ЈКП “Обреновац” је први пут ове године укључено у акцију чишћења канала по локалним путевима. Овај посао састоји се из неколико фаза. Радници прво канале чисте од шибља и разног отпада, који одвозе на депонију. Затим, уколико је потребно, канали се додатно копају. Ово је посао за који је ове године набављена адекватна механизација. 

– Након куповине комбиноване грађевинске машине кренули смо са чишћењем канала. Међутим, испоставило се да тај посао подразумева и копање нових канала и крчење обала, тако да све иде нешто спорије него што је планирано на самом почетку. Суштина је да ћемо умногоме продужити век трајања свих ових путева на територији општине уколико адекватно будемо оджавали каналску мрежу поред тих путева. Од ове године смо кренули и са кошењем обала поред тих локалних путева и то се ради три пута годишње – објаснио је Владимир Лалић, директор ЈКП “Обреновац”.

Укупна дужина путева и канала који су у надлежности ЈКП “Обреновац” је 220 километара. 

Чишћење и одржавање канала нарочито је значајно за оне месне заједнице које имају проблеме са поплавама. 

– Проблем који постоји је шта се са водом догађа када она почне да се повлачи. Уколико је систем каналске мреже добар и добро повезан између некатегорисаних, атарских и локалних путева онда је и сам повратак воде бољи и омогућава улазак пољопривредника у њиве и газдинства брже него што се дешава уколико ти канали нису прочишћени – казао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

Члан општинског Већа задужен за месне заједнице указао је на значај читавог овог пројекта.

– Оно што је жеља ове градске општине је да крене са послом офанзивније, да се коначно ослободимо обалорастиња поред пута и да сваки пут добије свој канал. Тај посао ће трајати дуго, али канали чувају пут и помажу грађанима да се из својих њива или плацева ослободе вишке воде – рекоа је Милорад Мијаиловић.

Према постојећем закону сваки власник требало би да одржава обалу која се налази испред његове парцеле.  Оваква уредба закона ствара додатне проблеме на терену. То значи да ако се део пута или обале води на приватно лице, потребно је да постоји сагласност за обављање потребних радова на тој локацији.

За послове чишћења некатегорисаних и локалних путева из буџета Градске општине Обреновац издвојена су значајна средства. Судећи по обиму овај посао биће настављен и следеће године.