Конференција за штампу поводом завршетка пројеката обнове приватних стамбених објеката, малих и средњих предузећа и пољопривредних газдинстава погођених поплавама у Обреновцу, кроз програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, одржана је у петак, 30. јуна 2017. године у свечаној сали општине Обреновац. 

 Конференцију је отворио председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је рекао да грађани Обреновца већ више од две године живе исто као и пре поплава и захвалио се Европској унији за сву помоћ која је пружена у протеклом периоду.
– На сваком кораку можемо видети велику помоћ коју нам је ЕУ пружила и веома је значајна синергија која је била између Владе Републике Србије и Канцеларије ЕУ у Београду. Сви партнери су дали велики допринос и сви делови града су подједнако били третирани. Ми смо били заиста град коме је претила опасност да постане град отворених излога, полупаних прозора и празних кућа. Ми смо данас један модеран град у Европи – нагласио је Чучковић.
Све активности на терену спроводиле су Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП, АСБ, ДРЦ, Аустријска развојна агенција (АДА) и Светска Банка  – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
Марко Благојевић, Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима осврнуо се на активности које су битне у будућем периоду а тичу се превенције. Благојевић је нагласио значај системских промена, попут ,,Националног програма за управљање ризиком од елементарних непогода” који је Влада Републике Србије усвојила у новембру 2014. године. Он је рекао да су промене система и јачања истог веома битне за Србију.
– Само је питање тренутка када ће се Србија поново суочити са катастрофом која нас је задесила 2014. године. Климатске промене се више не доводе у питање, оне су чињеница, док узроке можемо довести у питање. Пред нама је сада и већи ризик од елементарних непогода него што је био у прошлости, као што имамо прилику да видимо чешће и интензивније падавине. То све морамо да имамо у виду и да нам један од важнијих развојних циљева буде превенција. Треба да радимо и на јачању инфраструктуре и овај посао не сме да стане.Не смемо да престанемо да се бавимо превенцијом, пошто људи често након санирања последица престану да се баве том темом. Ми то не смемо да допустимо – истакао је Благојевић.
Овом приликом разговарало се и о пројекту “Европа Ре”  којим би се заштитиле локалне самоуправе које припадају Колубарском сливу. Реч је о једном виду осигурања од елементарних непогода, тачније би општине кроз полисе осигурања заштитиле своју територију. Општине би на годишњем нивоу уплаћивале осигурање за своју локалну самоуправу, а у случају елемнтарне непогодне добиле би новац за надокнаду штете. Градска општина Обреновац ће почетком 2018. године међу првима ући у овај пројекат.
Кроз Програм “Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији”, односно програме ИПА 2012 и ИПА 2014, у Обреновцу је до сада:
– Обновљено укупно 1,331 кућа и станова;
– Изграђена и  намештајем и белом техником опремљена 41 кућа;
– Обновљено 6 основних и средњих школа;
– Изграђена нова зграда Основне школе у Пољанама;
– Изграђена зграда за социјално становање са 32 стана;
– Обновљена зграда за социјално становање са 16 станова;
– Помогнуто 371 поплавом погођено мало или средње предузеће;
– Помогнуто 2.416 поплавом погођено пољопривредно газдинство;
Маја Вучковић Крчмар, Програм менаџер Делегација Европске уније у Републици Србији казала је да Европска унија јако брзо и одговорно поступила након поплава које су задесиле Србију. Она се овом приликом захвалила свим партнерима на подршци коју су пружили, како би помоћ на најбољи могући начин дошла до оних грађана Србије којима је у том тренутку била најпотребнија. Она је нагласила и да су крајњи корисници били веома задовољни и да је цео програм обнове протекао без икаквих проблема, захваљујући критеријумима који су постављени како би били транспаренти и разумљиви сваком грађанину.
eukraj2
Европска унија је највећи донатор у санирању последица поплава у Обреновцу за шта је, кроз претприступне фондове ИПА 2012, ИПА 2014 и Фонд солидарности, опредељено око 11.1 милиона евра. Захваљујући овој помоћи четири хиљаде грађана ове општине живи у новим или обновљеним домовима, преко пет хиљада ученика, професора и другог школског особља наставило је да учи и ради у обновљеним школама, 370 малих и средњих предузећа поново послује, а помогнуто је и две и по хиљаде пољопривредних произвођача.