У оквиру програма „Еко кампови” више од 100 ученика из Основне школе ,,Јефимија” отпутовало је на Тару. Ово је први полазак ове године у току летњег распуста. У наредних неколико дана деца из осталих основних школа одлазе на заслужени одмор. 

Помоћник председника Градске општине Обреновац Драган Блажић истакао је да ће 1300 основаца овог лети посетити најлепше планине Србије.  Он је рекао да је пројекат дао одличне резултате пре свега са здравственог аспекта и да малишани у току боравку имају разне еколошке радионице, прилике за нова дружења  и стичу искуства.
Директорка ОШ ,,Јефимија” Биљана Десанчић рекла је да ће укупно 18 одељена из те школе отићи на климатски опоравак.

Директор ЈП СКЦ ,,Обреновац” Иван Јегоровић осврнуо се на 2012. годину када је активност одласка малишана на бесплатан опоравак започета и нагласио да ће општина Обреновац и наредних година реализовати овај пројекат.
– Радост наше деце, успомене које понесу са собом немају цену и зато ћемо наставити ову активност. Занимљива ствар је да четвртаци који су први ишли у току 2012. године данас су гимназијалци. – казао је Јегоровић.
Активност одлазака малишана на климатски опоравак реализује се од 2012. године и овај пројекат је јединствен у Србији. Више од 13 000 oдлазака реализовано је до сада.
Сви ученици од првог до четвртог разреда основних школа  потпуно бесплатно одлазе на климатски опоравак на планине широм Србије и бораве у одмаралиштима „Центра дечијих летовалишта и одмаралишта Београд”. У склопу климатског опоравка ученици бораве на Тари, Гочу, Руднику и Букуљи за време распуста.