9. мај се обележава као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и као Дан Европе, у знак сећања на исте датуме 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију и 1950. када је француски министар Робер Шуман представио предлог организовања Европе, познат као „Шуманова декларација”.

Тим поводом на Градском тргу у Обренову венце су положили представници Градске општине Обреновац, представници удружења бораца, политичких партија и појединци.

У знак сећања на страдале у Другом светском рату присутнима се обратио народни посланик, Ђорђе Комленски.

– Пре седамдесет и две године бољи, часнији и вреднији од нас су однели победу. Ми данас поштујемо, ценимо оно што су нам оставили у аманет, али морамо се потрудити да то мало боље сачувамо. Фашизам је 1945. године изгледа изгубио само једну велику битку. Фашизам се поново буди, фашизам је ту око нас, фашизам поново прети. Срби су народ који је увек знао да препозна праву страну, увек је знао да себе заложи за истину и за правду, ретко из тога извлачио корист, али увек био на страни победника, увек био поносан и частан. Било би добро да велики поново ослушну шта српски народ каже, а Србија већ дуго времена прича да се фашизам буди. Фашизам се буди ту близу нас и то видимо у Јасеновцу, видимо у Матхаузену, видимо у Албанији, видимо у Македонији и оно што не смемо да дозволимо, не смемо да дозволимо да то дође и код нас. Када фашизам успе да човек почне да мрзи човека, онда је победио. Српски народ никада није мрзео човека. Србин је у рату поштовао противника, пуцао борио се за своју слободу, борио се за правду, борио се за част, али никада није мрзео, зато фашизам никад у Србији неће и не може да нађе погодно тле. Много је оних који би то желели , много је великих који би да засаде семе зла и у Србији, али ту смо не само 9. маја него свакога дана да подсетимо да је фашизам зло, да је фашизам мржња и да се против фашизма свакога дана, као пре 72 године , треба борити. Фашизам не сме да се врати, нама ратови нису потребни, нама је потребно да живимо у миру са свима, на онај начин на који их поштујемо, да будемо људи, да будемо достојанствени и да они који долазе иза нас кажу :  Да, наши очеви су били часни потомци својих предака . СМРТ ФАШИЗМУ – рекао је Ђорђе Комленски.