Обреновац расте. У последњих неколико година драстично се променио. Добио је неколико насеља, преуређен трг и парк, нове улице на месту некадашњих пречица за пешаке. Тротоари се управо сређују. Коловози су обновљени. Најпрометније раскрснице су проширене и више нису “црне тачке”. Расте и број становника у овом делу града. Они прижељкују породилиште, нову бању, краћи пут до центра престонице… Шта ће од тога добити у интервјуу за “Политику” објашњава Жељко Јоветић, председник ове београдске општине.

Да ли станоградња посустаје, док се број становника повећава?

– Сваке године број бирача повећава се за хиљаду. Обреновац данас има 10.000 бирача више него 2000. године. Није то због раста наталитета, али јесте због миграција становништва. Многи се овде досељавају зато што је јефтиније грејање, квадрат стана… Није тачно да је станоградња стала, у овом делу Београда опала је куповина станова.

Последње бебе у обреновачком породилишту донете су на свет 1980. године, казују они који су се ту и родили. Прича се да ће поново бити отворено?  

– Годишње уписујемо око 750 првака. Лаички гледано, значи да се дневно са пребивалиштем у Обреновцу роди двоје деце у просеку. То повлачи питање колико је овој општини потребно породилиште ако би се у њему порађале две жене на дан. Ширење здравственог центра јесте у плану, али не у том смеру. Опредељене су парцеле за изградњу новог крила Дома здравља. Ако стручњаци оцене да оно може да послужи као истурено одељење породилишта за неодложне случајеве онда ће тако и бити. Тешко ми је да поверујем да ће се то догодити јер порођајне сале, чини ми се нису насушна потреба Обреновчана. Ево, ја бих волео да и аеродром буде у Обреновцу али реално он не би имао смисла. Важније је поправити и убрзати пут до Београда.

Како напредује изградња моста који ће спојити Обреновац и Сурчин?

– Протокол је потписан пре две године, а ми и даље чекамо. Обезбеђене су дозволе за изградњу приступних саобраћајница са сурчинске и обреновачке стране и ту је све стало. Сремска газела, како је зову с оне стране Саве дугачка је 20 километара од којих је урађено средњих седам. И то сигурно није изграђено као споменик, него ће нечему да служи. Обале Обреновца и Сурчина биће премошћене када држава и град за то буду имали пара и када то буде приоритет. Широк седам метара овај мост ће у великој мери растеретити саобраћај од Београда до Шапца. А Обреновчани ће добити још једну драгоцену везу са центром престонице у који ће стизати за упола краће време него сада.

Да ли је планирана обнова руинираног хотела “Обреновац”?

– Хотел је био у власништву Електропривреде Србије, па је одвојен као посебна целина. Сад је под ингеренцијом Агенције за приватизацију. У њему је драстично смањен број запослених. Здање се свакодневно урушава. Хотел треба да буде приватизован по сваку цену па и по цену стечаја и то увек кажем иако знам да моје мишљење није баш популарно. Некада је то било репрезентативно здање. Данас у 100 соба са 300 кревета гости не улазе. Неко треба да стисне петљу и то купи, а заинтересованих нема. Таворењем неће опстати. Нула посетилаца можда показује колико је Обреновцу хотел тренутно потребан.

Између хотела и базена никла је прва зграда будуће бање. На ливади испред ње многи летују туширајући се на извору лековите воде. У шта ће се претворити ово “купалиште”?

– Бања ће бити изграђена у три фазе. Прво ће се завршити део за смештај гостију, онда каде и на крају спа центар. Она ће у ствари и бити спа центар. Да смо покушали да је градимо као бању никада не бисмо добили дозволу зато што је смештена надомак електране и далеко је од „ваздушне бање”. У првој згради која је за сада само саграђена налазиће се бањска купатила на једном спрату, а на другом ће бити собе, ресторан, угоститељски део. Неће бити отворена док не буде комплетно завршена. До тада ће се људи скупљати код цевке, то је општа атракција. Из Београда долазе да би се истуширали лековитом водом богатом сумпором и препоручљивом за реуматске тегобе. Тушеви на ливади из којих лије вода чија је температура и зими до 30 степени, неће постојати када се изгради нови спа центар, јер извор није непресушан.

Који су најважнији пројекти који ће унапредити живот општине?

– Осим изградње спа центра који ће, надамо се, бити отворен у не тако далекој будућности, уређење канала Купинац је вишегодишњи пројекат, чији се резултати тек сада виде. Сређено је око 2.100 метара канала. Делимично је зацевљен и сакривен. У већем делу урађено је бетонско корито. План је да га покренемо да вода не стоји, него да отиче и да се у Купинац црпу подземне воде са целе општине. На улазу у Обреновац, чим се пређе Колубарски мост биће урађен кружни ток. Биће то мини-обилазница која ће растеретити саобраћај. Возила која само пролазе кроз град усмераваће на Тамнавски пут који је завршен. На територији садашње депоније у Звечкој добићемо постројење за секундарну сепарацију смећа. Део ње биће трансфер станица за одлагање трајног ђубрета. Ту је рециклажно двориште отворено ове године, а трудићемо се да идуће у погону буде и ново еколошко постројење какво не постоји у Београду.

Шта Обреновцу недостаје?

– Добра саобраћајна веза са Београдом, на првом месту. Нема посла, а има 6.500 незапослених међу којима и 200 високообразованих. Недостаје му и развијена комунална структура у мери у којој се може побољшати. Сваке године се шири водоводна и канализациона мрежа али рецимо у селу Грабовац још нема воде. У Баричу домаћинства имају водопропусне септичке јаме. Фекалије отичу куд пробију пут а уз падавине покрећу клизишта и то је један зачарани круг. Сваке године Сава однесе по метар обале излетишта „Забран” где треба да се ураде утврђења. Проблем паса луталица није решен а заговорник сам идеје градоначелника да се и власнички пси стерилишу уколико њихове газде нису одгајивачи.

 
Извор: Политика