Када се на мрежу “Електропривреде Србије” 20. новембра врати шесто производно постројење Термоелектране “Никола Тесла” А у Обреновцу, које ће уместо донедавних 308 имати 348 мегавата, с новим производним веком од 100.000 радних сати или око 15 година, стручњаци ТЕНТ-а, али и око хиљаду радника из тридесетак домаћих и страних фирми колико их је ангажовано на овом послу који се примиче крају, моћи ће да кажу – урадили смо оно што нико до сада није учинио на овим просторима.

С пуним правом, јер ревитализација блока “А6”, ако се не рачуна изградња нових термоелектрана, нејвећи је и најсложенији технички подухват који је до сада изведен и историји ЕПС-а. У тај несвакидашњи пројекат уложено је, како је изјавио Петар Кнежевић, директор Привредног друштва “Никола Тесла”, 107 милиона евра. 

Ново постројење, међутим, није само стара машина са више снаге и дужим радним веком. Тај блок ће бити поузданији, безбеднији и енергетски ефикаснији, али и испуњавати готово све европске критеријуме у заштити животне средине.

То је, наглашава Кнежевић, круна седмогодишњих напора овдашњих инжењера да свих шест термоблокова на локацији ТЕНТ А буду оспособљени да раде боље, ефикасније и сигурније него што је то икада било у протеклих 40 година откад је направљен први блок на овој локацији. 

– Од 2003. године у обнову постројења ТЕНТ-а утрошено је 450 милиона евра. Половину је обезбедио ЕПС, а други део је обезбеђен из донације ЕУ. Да смо добро искористили тај новац најбоље говори податак да је ефекат тих улагања укупно повећање производње електричне енергије за око 3,2 милијарде киловат-сати годишње. Та количина електричне енергије равна је годишњој производњи једног новог термоблока снаге 400 мегавата. Према садашњим економским критеријумима, за један нови блок од 400 мегавата треба издвојити близу милијарду евра, а ми смо до исте, нове снаге, дошли с много мање пара – објаснио је Кнежевић. 

Он напомиње да је због сложености ремонт “шестице” био подељен у два дела како блок не би био у застоју дуже од једне године. Пропреме за њену ревитализацију почеле су 2007. планирањем, пројектовањем и набавком нове опреме. Та прва фаза била је завршена 2008. подсетио је Кнежевић и нагласио да ће, када крајем новембра ове године “шестица” буде завршена, осим нових 40 мегавата снаге, Србија, ЕПС, али и овај тамнавско-колубарски крај добити савремен и еколошки потпуно прихватљив термоблок, усклађен са строгим еколошким захтевима ЕУ.

Он је такође нагласио да обнову енергетских постројења у ТЕНТ-у прати и реализација амбициозних еколошких пројеката. Истичући да цело привредно друштво ТЕНТ Србији испоручује више од 50 одсто електричне енергије, Кнежевић је навео да су истовремено с подизањем техничких перформанси и модернизацијом капацитета овдашњих термоелектрана покренути и веома скупи еколошки пројекти. Само у програм промене начина транспорта пепела на локацији ТЕНТ Б утрошено је више од 28 милиона евра. 

– Захваљујући томе биће заустављен горући еколошки проблем овог краја-развејавање пепела на насеља која се налазе у близини наших депонија. Захваљујући томе што ће и количина воде за транспорт пепела и шљаке од термоблокова до депоније бити смањена за чак 15 пута, знатно ће бити смањена могућност загађења подземних вода – навео је Кнежевић.

 

Извор: Политика