Јавно комунално предузеће Обреновац је кренуло са организованом акцијом чишћења и уклањања дивљих депонија на територији општине Обреновац. Локације које ће бити третиране изабране су на основу предлога које су доставиле све месне заједнице.

У петак су екипе ЈКП-а уклањале дивљу депонију у МЗ Скела где мештани Скеле и околних села годинама уназад бацају смеће.  Иако је ова депонија очишћена 2008. године, само две године после призор је исти.
 
Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је објаснио да је крајем прошле године Градска општина  Обреновац планом буџетског фонда предвидела седам милона динара за чишћење дивљих депонија. 
 
– У априлу месецу смо се прво обратили месним заједницама са захтевом да пријаве локације на којима се налазе дивље депоније и месне заједнице су пријавиле 124 локације. Процењена вредност, након изласка људи из ЈКП-а и општинске инспекције на терен, је 20.000 кубних метара депонованог смећа. Обарањем подземних вода и стварањем услова да се све ове депоније очисте ЈКП је са подизвођачем приступило извођењу – рекао је Жељко Јоветић. 
 
Највеће дивље депоније на територији општине Обреновац налазе се у селима Скела, Забрежје и Уровци.  Иако је за уклањање депонија првобитно буџетским фондом било опредељено седам милиона динара расписивањем тендера цифра је пала на пет милиона које ће бити довољне да се очисте све депоније на територији општине. 
 
 
 
– Стекли су се услови и ми смо кренули са чишћењем депонија од Ушћа и ићи ћемо преко Скеле, Уроваца, Кртинске и тако редом. Расписан је тендер за 20.000 метара кубних и то ће бити урађено. Ако се у међувремену појави нека нова депонија ми ћемо моћи и то да одрадимо – прецизирао је Душан Бабић, заменик директора Јавног комуналног предузећа Обреновац.
 
По његовим речима дешава се да несавесни грађани неколико месеци након чишћења на истом месту изнова праве дивљу депонију. 
 
– Ова депонија у Скели је овде од пре две године. 2008. године је депонија на овом месту очишћена, а данас поново уклањамо смеће са исте локације. У неким другим месним заједницама дешава се да смо прошле године чистили неке депоније, а оне сада опет постоје – изјавио је Душан Бабић. 
 
Надлежни апелују на грађане да не бацају смеће на местима која нису предвиђена за то и да на тај начин дају свој допринос заштити животне средине.