У пословима реконструкције основних школа у Обреновцу  које је неопходно обавити  до краја лета приоритети су кровови, мокри чворови и електроинсталације. Иако је већина основних школа у припремама за велике послове, према речима директора  ОШ “Посавски партизани” радови у тој школи су већ започети.

 
– Обзиром да је школска зграда матичне школе већ у петој деценији трајања постоји потреба за потпуном реконструкцијом мокрих чворова. Пре осам година је урађена делимична реконструкција и она се показала као недовољна. Исти радови ће бити урађени и у издвојеном одељењу на Забрежју. Дакле, биће урађени мокри чворови и канализација. Оно што нас очекује у наредном периоду јесу радови на електричним инсталацијама. У периоду када је школа прављена нису предвиђени оволикии потрошачи које сад имамо практично у свакој просторији, било да су у питању учионице или канцеларије – рекао је Драган Обрадовић, директор ОШ “Посавски партизани”.
 
Велики послови очекују и друге основне школе. ОШ “Јован Јовановић Змај” има  у плану да определи и уреди простор за продужени боравак. Издвојено одељење Прве обреновачке основне школе у Кртинској такође чека реконсрукцију мокрих чворова. У основној школи “14 октобар” у Баричу биће саниран кров и мокри чвор у издвојеном одељењу Мала Моштаница, а биће санирани подови и урађена реконструкција дела простора у матичној школи. Основна школа Дражевац има реконструкцију крова у издвојеном одељењу Јасенак и реконструкцију мокрог чвора и сале у Конатицама. Основна школа “Живојин Перић” из Стублина  има рекострукцију крова и улаза у издвојеном одељењу Велико Поље и реконструкцију крова у Трстеници. 
 
Ово је друга година како се локална самоуправа брине о текућем одржавање школа. О овој надлежности општине председник општине Жељко Јоветић је рекао: 
 
– Морам признати да предвиђени радови превазилазе термин текуће одржавање. Бавимо се крововима, фасадним отворима, тоалетима, електричним инсталацијама – тако да ако је то текуће одржавање,  шта би онда било инвестиционо? У сваком случају, ми смо задовољни због тога и улажемо сваке године велика средства у школе. У Обреновцу ће све школе добити до три милиона динара, осим Змајеве школе која је већа и која је расписала велики тендер који прелази тај износ, тако да очекујемо да школе буду јако упослене током лета и да заврше све радове до 1. септембра.
 
За неопходне радове у обреновачким школама биће утрошено скоро 30 милиона динара. Један део средстава биће искоришћен за обнављање система вентилације у ОШ “Јефимија”. Очекује се, с обзиром да су сагласности из Градског секретаријата већ стигле, да и овај посао буде окончан до краја лета.