20161118 121424 Small

20161118 121424 SmallУ Основној школи „Живојин Перић“ у Стублинама отворена је данас изложба посвећена археолошком ископавању у Црквинама. Изложба има за циљ да се пре свега представи локална заједница школарцима и грађанима Стублина.

Милош Спасић руководилац пројекта рекао је да изложба показује мештанима шта је то културна баштина њиховог краја.
 
– Ми желимо овим активностима да подстакнемо најмлађе да чувају своју баштину и да буду поносни на своје место. Најзначајније на овом локалитету је једно велико насеље и у том насељу је откривено око 250 кућа. План нам је да у наредним годинама отворимо шири ископ како би сазнали како је то насеље функционисало – казао је Спасић.
 
Помоћник председника Градске општине Обреновац Миодраг Митровић изјавио је да се општина уз све комуналне и инфраструктурне ствари једнако посвећује и културним дешавањима.
 
– Стварамо услове да се људи запосле, радимо нове путеве, али култура је такође веома значајна за све грађане Обреновца. Велики је значај овог налазишта али грађани нису упућени довољно. Ова изложба нам је добра прилика да се подсетимо свега о култури становништва које је живело овде, они су имали и своју религију на овом простору – рекао је Митровић.

20161118 120713 Small
 
Члан Већа Градске општине Обреновац Зоран Ћорломановић рекао је да једна од области која је значајна за културу у Обреновцу јесте и област културне баштине. Он је истакао да је ова изложба у културном смислу одлична прилика за подсећање како је живот изгледао на овим просторима. Ћорломановић се овом приликом и осврнуо на остала археолошка налазишта и казао да је задатак општине да уз културну баштину града интезивније ради са свим институцијама како би грађанима што ближе било приказано шта је било некада давно на простору где данас живе.