biblio-Konak2-s 1

biblio-Konak2-s 1„Дани европске баштине” у Београду ове године ће се одржати од 23. септембра до 2. октобра. Тема овогодишње манифестације је „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем”. Градска општина Обреновац је и ове године припремила програм за обележавање „Дана европске баштине”. 

ОПШТИНА ОБРЕНОВАЦ

Излет из Београда – Обилазак баштине у Обреновцу

Полазак аутобуса са стајалишта на Тргу Николе Пашића испред Скупштине града Београда

Узун Мирков хан, Мислођин
Сазидан у 19. веку, за путнике намернике. Није мењао изглед од времена Узун Мирка Апостоловића и радио је до 90-тих година прошлог века. Данас је објекат у приватном власништву, има етнографске, архитектонске и историјске вредности.

Термин: 09:00 – 09:30
Предавач: Мр Адам Црнобрња

Црква „Силазак Светог Духа на Апостоле”
Црква изграђена 1870. године, у духу старог српског црквеног градитељства са елементима романтизма. Чува иконе из првобитне палешке цркве из 1820. године, као и дела српских иконописаца из 19. века (Риста Николић, Никола Јовановић, Илија Димитријевић). Иконостас је из 19. века.

Термин: 09:30 – 10:00
Предавач: Протојереј Дарко

„Сувобор“, стари млин, Обреновац
Млин за прераду жита, који и данас ради пуном паром, подигнут је у периоду између два светска рата, као објекат индустријске архитектуре. Житни магацин чува старе, аутентичне машине за млеву жита и у одличној функцији је још од 1930. године.

Термин: 10:00 – 11:00.
Предавачи: Жаклина Црнобрња и Жељко Драгићевић

Стара апотека, код ресторана „Централ“, Обреновац.
Ова Законом заштићена зграда има оригинални екстеријер и ентеријер с почетка 20. века.

Термин: 11:00 – 11:15.
Предавач: Мр Гордана Бранковић

Обреновачка бања – главни обреновачки туристички потенцијал, извориште богато лековитим састојцима.
Званична потврда статуса бањског места стигла је 1889. године, од стране тада познатог хемичара, доктора Марка Лека, када је промовисана изузетно лековита алкално-сумпоровита вода ове бање. По својим хемијским својствима подсећа на воде бање Вајлбах, у Мајнској долини у Немачкој. Зграда бањског купатила изграђена је 1885. године у духу нововарошке архитектуре тога доба, а представља поклон богатог обреновачког трговца Ђуке Марковића.

Термин: 11:20 – 12:00 
Предавач: Мр Дејан Ковачевић

Градска библиотека „Влада Аксентијевић“ /Зграда „Милошевог конака“ у Обреновцу – једна од најстаријих и најлепших кућа старог Палежа.
Тачан датум градње се не зна, али је Јоаким Вујић помиње још 1826., а сам тадашњи Палеж као место „са 60 српских кућа и ниједном турском“. Кућа је припадала Димитрију Михајловићу, угледном трговцу из Обреновца. У њој је чест гост био кнез Милош, а Јоаким Вујић је овде написао своје „Путешествије“. Зграда је обновљена и враћен јој је првобитан изглед 1974. године, а културно добро од великог значаја постаје 1979. године. 

Термин: 12:00 – 13:30.
Домаћини: Ивана Јаношевић, Мр Милош Спасић

Термин излета: петак, 30. септембар 2016. године, у 8.15 часова
Информације и обавезно претходно пријављивање посетилаца: ТИЦ ТОБ-а, Кнез Михаилова 5, 011/2635-622.
Контакт: 064/8322-686, 065/8720-484

ПРОГРАМ У ОБРЕНОВЦУ

Концерт црквених хорова и певачких група у области духовне музике

Термин: 30. септембар у порти Обреновачке цркве

Галерија Библиотеке „Влада Аксентијевић”- Целодневна фото-документарна изложба о археолошком налазишту Црквине у селу Стублине код Обреновца (насеље старо преко 5.000 година)

Термин: од 30. септембра до 03. октобра 

Галерија ЈП Спортско-културни центар у Обреновцу – Фото-документарна изложба „Индустријско наслеђе Србије”

Термин: од 26. до 30. септембра, отварање изложбе у 20.00 часова 

Дружење дечијих писаца са децом предшколске установе у Обреновцу, као и учлањавање групе предшколаца у Матичну библиотеку „Влада Аксентијевић”

Термин: 02. и 03. октобар

Свечана сала Гимназије – предавање о обиласцима 

Термин: 03. октобар

Позоришна трупа „Хатор” 
Изложба „Вез слика“, аутора Зорице Хранисављевић

Вез, прастара вештина, постојао је у свим историјским периодима у скоро свим деловима света. Кроз векове се користио најчешће за украшавање одевних, кућних предмета и слика. Изложба је подстицај младима да се придруже дизајнерској секцији Позоришне трупе „Хатор” и да кроз радионичарски рад са аутором науче и сачувају од заборава технику веза и израду одевних предмета украшених везом.

Место: простор Позоришне трупе „Хатор ПАСКО позориште”, Милоша Обреновића 114, Обреновац 
Термин: од 22. септембра до 04. октобра
Контакт: Јелена Луетић, уметнички руководилац ПТ „Хатор” 0658722692