14360452 1764604413799237 2002275533 o
14360452 1764604413799237 2002275533 oДанас је у Градској општини Обреновац одржана конференција за медије поводом завршетка радне посете Кини у којој бораве Обреновчани који су на обуци за рад у новој фабрици „Меи Та“. Председник Градске општине Мирослав Чучковић је том приликом изнео нове детаље у вези са поменутом фабриком.

– Опрема за фабрику почеће да стиже у Србију током јесени и планирано је да се крене са монтирањем свих уређаја од 1. новембра. У фабрици у Баричу ће се производити 1 500 000 турбопуњача и то је капацитет који ће моћи да произведе 1400 радника који ће бити заплосени у првом турнусу – рекао је Чучковић.

Председник општине Обреновац се затим осврнуо на наставак и проширење сарадње са компанијом „Меи Та“.

14393295 1764604410465904 1964959277 o

–  Господин Бен, председник компаније „Меи Та“, нас је обавестио да је донео одлуку да купи простор Базне хемије и да поднесе иницијативу Влади Републике Србије за преузимање тог простора у складу са законом. Већ у четвртак је одељење компаније „Меи Та“ упутило иницијативу Влади Републике Србије како би се урадила пословна одлука о изградњи друге фабрике у Обреновцу. Она ће бити истих габарита као и претходна, што значи да ће на овом простору моћи да производе дупло већим капацитетом и да ће то захтевати дупло већи број радника од оног који је предвиђен првим уговором. Ово је велика вест за Обреновчане и велика вест за целу Србију, јер за изградњу друге фабрике неће бити потребно издвајање додатних средстава. Обреновац ће постати центар аутомобилске индустрије у југоисточној Европи, јер њихова компанија снабдева 30% комплетног светског тржишта – казао је Чучковић.

Чучковић је на крају додао да ће ова одлука променити изглед овог дела Србије и позвао младе људе да раде на себи како би лакше дошли до посла у новим фабрикама.

– Ово су вести које ће заједно са ауто-путем и комплетном инфраструктуром пружити прилику Обреновцу да постане центар модерне Србије, што је велика част, а за све Обреновчане велика шанса за добру зараду. Било би добро да док се прва и друга фабрика граде, Обреновчани раде на себи, на учењу страних језика, како би били конкурентни. Опрема ће бити монтирана током новембра, а до пролећа ће бити завршен комплетан инфраструктурни простор око прве фабрике и очекује се отварање фабрике на пролеће, а идеја је да се у том тренутку положи и камен темељац за другу фабрику. Председник фабрике ме је обавесто да је његовој одлуци допринела велика и снажна енергија наших радника који су тамо на обуци и овом приликом желим да им се лично захвалим на томе. Посвећеност и ителигенција коју су они показали, људи који воде компанију су препознали и због тога су одлучили да направе још један нов погон. Момци и девојке који су тамо су хероји нашег града и ми смо им захвални на томе. Важно је рећи да се ова вест јавља 4 године пре избора и не може бити предмет никаквих калкулација, никаквих политичких фактора који су данас на тешкој маргини друштва. Од 1. септембра 2017. године ученици Техничке школе ће моћи тамо да иду на праксу и да се једино својим знањем изборе за радно место без икаквих веза – додао је Чучковић.

Заменик председника Градске општине Обреновац Миодраг Митровић је истакао да је ова посета била од огромног значаја и да ће рад ове компаније дати огроман допринос буџетима Обреновца и Србије.

Обрад Исаиловић, члан Већа градске општине Обреновац, је рекао да се разговарало и о здравственој заштити и о томе да се мора посветити пажња превентивном лечењу будућих радника.

Помоћник председника општине Драган Блажић је истакао важност снабдевања новог погона електричном енергијом.

– Предуслов да би се дошло до једног овако великог пројекта и инвестирања у Обреновац јесте све оно што смо урадили на припреми терена и уклањању отпада и старих објеката. Поред доласка овако велике компаније предстоји и развој локалне економије која прати овако велику фирму. Следећи корак јесте потписивање уговора са Електропривредом Србије, где ће Милорад Грчић са својим тимом обезбедити стабилно и квалитетно снабдевање електричном енергијом будућу фабрику – рекао је Блажић.

Радован Манојловић, помоћник председника општине, рекао је да развој компаније „Меи Та“ прати и развој локалне инфраструктуре, што у пракси значи да ћемо од прилива поменутих средстава имати боље путеве, јавну расвету и све оно што је важно за живот грађана.

{youtube}9uhZRBrI9vM{/youtube}