У поплављеном подручју општине Обреновац ситуација је боља него пре два дана, каже Сања Вуксановић Жугић, начелник Управе за ванредне ситуације за град Београд. У Пољанама се већ повукло 70 одсто воде, а ситуација је нешто боља и у селу Конатице. Међутим, у Дражевцу вода је и до метар и по, а 14 кућа је поплављено. У овом селу породицама које нису желеле да напусте своје домове чамцима су и јуче допремани вода, храна и лекови.

Због изливања реке Пештан, у небрањеном делу, 135 кућа у обреновачким селима Пољане, Конатице и Дражевац у четвртак биле су поплављене или “опкољене” водом. Евакуисано је укупно 26 особа из сва три села, међу којима је седморо деце. Четворо деце смештено је код родбине, једна старија, непокретна жена у Геронтолошком центру, док су остали у хотелу “Обреновац”.

Екипе ЈВП “Београдводе”, као и Ватрогасно – спасилачке бригаде Београд и јуче су биле ангажоване у поплављеном подручју општине Обреновац. 

– У Дражевцу вода иде од пола метра, па чак и до метра и по. Чамцима се обилази терен и допрема вода, храна и лекови. У Пољанама и Конатицама вода, храна и лекови допремани су возилима, јер се вода доста повукла… Многи су одбили да се евакуишу, а они који су пристали да напусте куће највероватније ће се у своје домове вратити већ за дан, два – казала је јуче Сања Вуксановић Жугић.

Према речима Томислава Јеремића, заменика председника општине Обреновац, у ноћи између четвртка и петка било је драматично у сливу реке Колубаре у близини насеља Велико Поље.

– У току ноћи нагло је порастао ниво Колубаре, чак два метра за неколико сати и преливала је преко бране која је иначе веома висока. Међутим, како је то брањени део, екипе Управе за ванредне ситуације и ЈВП “Београдводе” одмах су изашле на терен и спречиле да Колубара поплави насеље – истиче Јеремић.

У ЈВП “Београдводе” кажу да се на територији општина Обреновац и Лазаревац наставља тренд опадања нивоа реке Колубаре.

– Тренутна ситуација је под контролом, али ми ћемо, без обзира на то, наставити са постављањем џакова на оним деловима одбране где смо приметили да постоје проблеми. Да бисмо обезбедили “круну” насипа код Великог Поља, узводно од ушћа Колубаре у Саву постављамо ред џакова у дужини од неколико стотина метара – речено је у ЈВП “Београдводе”.

Влада Србије издвојиће 40 милиона динара за интервентну помоћ општинама које су претрпеле штете у последњим непогодама.

 

Извор: www.blic.rs