Група од пет ученика Пољопривредно-хемијске школе посетиће током лета Финску у оквиру пројекта који ова школа спроводи у сарадњи са Пољопривредно-хемијском школом из Ваљева и Београда. Из тог разлога је у просторијама школе одржан састанак ком су присуствовали представници Амбасаде Финске и финских средњих школа, представници Министарства просвете, обреновачки ученици, као и представници општине Обреновац. 

Одлазак ученика у Финску организован је у оквиру пројекта «Унапређење и реформа средњег образовања у Србији», али и као део, сада већ традиционалног, српско-финског пријатељства.
По речима саветника министра просвете за средње образовање Богољуба Лазаревића, иницијатива средње Пољопривредно-хемијске школе из Обреновца треба да послужи као пример унапређења наставе свим другим средњим школама у Србији.
– Идеја Министарства просвете и јесте да школе буду оспособљене да самостално стварају пројекте, а посебно пројекте међудржавне сарадње и ово је један од ретких примера да су три пољопривредне школе оствариле сарадњу са Финском. Финска је нама позната као земља која постиже најбоље резултате у образовном систему, у решавању тестова се налазе негде на врху већ дуго година, и наравно да нам је њихов образовни систем једна врста модела који треба и Србија да следи – нагласио је Богољуб Лазаревић, саветник министра просвете.
Реализацији овог пројекта допринела је и Градска општина Обреновац, која је пре десет година започела приближавање Обреновца Финској. 
 
 
Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је присутне упознао са самим почецима сарадње између Обреновца и Финске. 
– Све је кренуло са школом финског језика у Дому културе и та школа се није прекидала колико до данас. Мењало се само место и број ученика, а чак су и деца са неких других београдских општина имала прилику да уче фински језик. Пре три године су представници општине Обреновац били у Финској, кад је и основано Друштво српско-финског пријатељства, и на тај начин су отворена врата за сарадњу. Политичари зато и служе, да успоставе прве кораке, а онда директори то треба да подигну на много виши и практичнији ниво – казао је Жељко Јоветић.
Секретар Финске амбасаде је упознао ученике са оним што их очекује током боравка у Финској. То су квалитетни едукативни програми, а сам град Канус у ком ће боравити ученици из Србије налази се у пољопривредној регији. Они ће се тамо, кроз посету газдинствима, упознати са модерним облицима пољопривредне производње. 
Заједно са школама истог профила из Ваљева и Београда обреновачка Пољопривредно-хемијска школа је носилац пројекта сарадње са Финском и њеним образовним системом. 
Директор школе Драгољуб Златановић је о значају овог пројекта рекао следеће:
– Само на овакав начин можемо реформисати средње стручно образовање, посебно у области пољопривреде. Боравком у Финској наши ученици ће се упознати са тим каква је пољопривреда у тој земљи, као и како они раде, и теоријски и практично. Деца ће имати прилику да практично виде и доживе њихов начин рада у области пољопривредне производње. 
Сарадња обреновачких и финских средњих школа ће у наредним годинама бити настављена разменом ученика, а прва група ученика путује у октобру у Финску на деветомесечну размену.