VUL 2139

VUL 2139Представници Градске општине Обреновац, Водопривредног предузећа „Београдводе” и Аустријске државне агенције обишли су данас каналску мрежу и црпне станице на територији општине Обреновац. Разлог посете је санација црпних станица и чишћење целокупне каналске мреже на територији општине које финансира Европска Унија.

Према речима Фабиа Драга, пројект менаџера Аустријске државне агенције, овај пројекат је веома важан за Градску општину Обреновац.

– Он обухвата комплетно чишћење каналске мреже и санацију свих шест црпних станица. Црпне станице су претрпеле огромну штету током поплаве 2014. године, али су биле у јако лошем стању и пре поплаве. Оно што сам имао прилике да видим је да су канали у јако лошем стању. Њима је непходно чишћење, док су у црпним станицама потребне нове пумпе – казао је Фабио.

Предраг Јовановић, члан Већа градске општине Обреновац, додао је да је пројекат вредан 500 милиона динара.
 

– Поред 50 километара путних канала које је наша општина очистила, сада ће се радити и 72 километра каналске мреже у целој општини. Ово је прилика за наше привреднике да уђу у тај посао, да прате расписивање тендера и конкуришу. Знамо да они имају капацитете да овај проблем реше и надам се да ће део тих средстава остати обреновачкој привреди – рекао је Јовановић.
 
VUL 2209
 Технички директор „Београдвода” Владимир Баталовић подсетио је да се ради о радној посети пројектног менаџера Фабиа Драга.
 
– Циљ је да се господин Драго увери у сразмере штете и да види како изгледа каналска мрежа, као и црпне станице на територији Градске општине Обреновац. Потребно је да се канали измуљају, очисте, да се ревитализују црпне станице, како не би имали проблеме у будућности и како би проточност каналске мреже била несметана. У преговорима смо како ће тендер изгледати, какви ће услови бити и када ће се тендер расписати – додао је Баталовић.
 
Славко Берић, директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине, рекао је да овај пројекат представља наставак чишћења река и канала у Обреновцу.
 
– Након измуљавања реке Колубаре, данас смо са представницима Аустријске државне агенције обишли пет црпних станица. Оне су у лошем стању, јер четрдесет година нису рађени ремонти. Пумпе су произведене 1955. године и капацитета 630 литара у секунди. План је да се замене пумпе које ће бити неупоредиво већег капацитета – казао је Берић.
 
{youtube}mAvLeMc3wZU{/youtube}