VUL 6084

VUL 6084Реконструисана Гимназија у Обреновцу, која је током поплава била највише оштећена, свечано је данас отворена захваљујући донаторима Европској унији и Краљевини Норвешкој.

Свечаности су присуствовали шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт, амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, градоначелник Београда Синиша Мали, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, као и други гости. 

– То је представљало заједнички пројекат ЕУ, Норвешке, Владе Србије, локалне самоуправе и без ангажовања свих страна не би било конкретног резултата – рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, који је заједно са амбасадором Норвешке Арне Санес Бјорнстадом открио таблу на улазу у обреновачку Гимназију.

Давенпорт је истакао да су сви били посвећени том добром резултату и завршетку обнове Гимназије, као и да ЕУ наставља са свеукупном помоћи у вези са обновом домаћинстава, приватних кућа.

– ЕУ је јако посвећена обнови, нарочито школа, дошло је до обнове шест школа у Обреновцу, завршава се сада изградња још једне нове школе у том граду и наставља се свеукупна помоћ у вези са обновом домаћинстава, приватних кућа. Обреновац је много имао оштећења од страшних поплава и само овим заједничким напорима, општине, владе и ЕУ долази до обнове – рекао је Давенпорт.

Додао је да ће ЕУ наставити да сарађује са партнерима у Обреновцу, што се тиче и помоћи пољопривредницима, предузећима и нарочито у вези превентивних мера.

VUL 5788

Амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад је рекао да му је била велика част да помогне Обреновцу након страшних поплава, као и да му велико задовољство данас представља да види резултате онога што је урађено.

– Норвешка ће наставити да помаже Обреновац и Србију, као велики пријатељ ове земље то сматрамо као своју дужност – рекао је Бјорнстад.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић захвалио се влади Норвешке што је препознала колико је важно улагати у школу која, како је рекао, чини срце једног града и онда када то није више у медијском фокусу.

 – Све школе и објекти који су били поплављени реконструисани су давно, а ова школа још увек није примила ђаке и тек после распуста ће коначно ући у своје просторије. Овде је било важно уложити не само у објекте, опрему, већ уложити да се одржи интересовање у ову школу. Било је јако важно да се одржи њен дух, да колектив опстане и да се улаже у будуће генерације – рекао је Вербић.

Додао је да је најважније да је 120 ђака уписало обреновачку гимназију, да су имали поверење да се упишу у ту школу и да чекају своје учионице.

– Да бар у другом полугодишту буду отворене за њих и потпуно опремљене. Тих 120 нових ђака нада су свих нас, нада да без обзира колико дуго чекали, колико тврд орах била нека школа, за коју је чак било питање да ли уопште треба обнављати. Али ова школа заиста представља срце образовања у Обреновцу – рекао је Вербић.

Градоначелник Београда Синиша Мали нагласио је да ова школа данас представља сигурно једну од најлепших гимназија у Србији и Београду, у којој се васпитавају деца да буду спремна за све изазове који их чекају.

– Завршетком обнове ове Гимназије завршавамо обнову свих предшколских и школских установа у Обреновцу које су биле оштећене приликом поплава. Постоји једна велика симболика, с обзиром на то да је постојала могућност да се ова Гимназија никада не обнови, да ђаци ове школе наставе да похађају наставу у Тринаестој београдској гимназији. На иницијативу председника општине Мирослава Чучковића изборили смо се сви заједно да се ова школа обнови, да се претвори у прелепи објекат, што је веома значајно и за Обреновац и за људе који живе у њему, као и за ђаке који се овде школују. Зато је ова Гимназија постала симбол обнове Обреновца – рекао је Синиша Мали, честитавши наставницима и ђацима школску славу. 

Он је подсетио да је у последњих годину и по дана у обнову Обреновца уложено више од сто милиона евра и да сада Обреновац изгледа много лепше него пре поплава.

– Захваљујем свима који су учествовали у обнови Гимназије. На нама остаје да професорима и наставницима омогућимо да свој посао обављају на прави начин. Иако се много улаже у објекте и опрему, нашу децу образујете ви драги професори, јер своје знање и енергију улажете у своје ђаке – рекао је Мали.

VUL 5846

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је захвалио свима који су и поред економске и мигрантске кризе помогли у обнови Обреновца, и додао да ће ђаци ове Гимназије сигурно оправдати поверење које је држава и међународна заједница уложила у овај град и образовну институцију.

– Подарићемо Београдском универзитету нове стручњаке који ће моћи да воде ову земљу напред. Визија дуалног образовања ће бити примењена у општини Обреновац, с обзиром да почиње изградња фабрике у Баричу и да смо се уговором обавезали да ће сто средњошколаца после свог школовања моћи да ради у фабрици – додао је Чучковић. 

Гимназија у Обреновцу претрпела је велика оштећења током поплава у мају 2014. године, када је поплавни талас потпуно уништио 15 учионица, фискултурну салу, електричне инсталације, водоводну и телефонску мрежу. Краљевина Норвешка издвојила је 462.000 евра за реконструкцију и опремање школе, док је Европска унија финансирала израду техничке документације, обнову фасаде и набавку намештаја са 163.000 евра. Пројекат обнове Гимназије у Обреновцу спровела је Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС.

VUL 5665

Извор: Танјуг и Беоинфо

{youtube}d3sqrs-A7Ic{/youtube}