VUL 4758

VUL 4758На предлог Савета месне заједнице Трстеница данас је одржан састанак са мештанима тог села и представницима општине и Јавног комуналног предузећа Обреновац”. На састанку је било речи о новом начину наплате одношења смећа и увођења свих месних заједница са територије општине у систем одношења отпада.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је проблем који имају становници Трстенице настао још 2009. године.

– Проблем који имају становници Трстенице у вези са одношењем смећа је настао доношењем одлуке да се цена формира по квадрату. С обзиром на то су куће на селу и пратећи објекти много већи него станови у граду, рачуни који за одношење комуналног отпада су били по пар хиљада динара. У складу са тим ми смо донели одлуку да се прошири обухват одношења комуналног отпада на комплетну територију општине у наредном периоду, уз услов да цена буде у просеку око 500 динара. Циљ нам је да у финансијском смислу не оштетимо Јавно комунално предузећа Обреновац”, јер већи број кућа по мањој цени је исти приход за нас, а у суштини бисмо добили ефекат да би свака кућа имала где да остави комунални отпад неразградив. Причам о пвц фолијама, стаклу, кесама и свему ономе што се стотинама година после тога разграђује и загађује животну околину, уколико се баца у двориште, шанац или на дивљу депонију. Посебно је значајно, а то смо видели у претходним годинама када смо имали проблем са изливањем река, да су канали поред путева и сама речна корита буквално затрпани комуналним отпадом. Свима је било лакше да у првој јарузи избаце смеће не размишљајући да сами себи праве проблем. Ово је један компромис у коме смо ми изменили пропис и у коме ће сви становници у Обреновцу или удаљеним селима имати цену око 500 динара, односно викендаши упола од тога – казао је Чучковић.
 
Директор Јавног комуналног предузећа Обреновац” Зоран Лапчевић рекао је да је састанак био конструктиван.
 
– На састанку смо разговарали о актуелним проблемима који се тичу начина одношења смећа и система наплате и дуговањима, као и о тужбама за неплаћене рачуне. Ми смо наравно начели ову тему, ово је први у низу састанака. Они ће преко своје месне заједнице имати и даље разговоре на ову тему, као и са запосленима из нашег предузећа. Ми смо са своје стране вољни да у оквиру законских могућности изађемо у сусрет свим грађанима, не само у Трстеници, него у било којој месној заједници у Обреновцу. Ту мислим на репрогам дуга на одређени број рата и уколико је неко добио тужбу, а десили су се помаци у смислу реаговања на ту тужбу, обуставу поступака који се против њих воде.Тема је отворена, расположење за сарадњу постоји и ја се надам да ћемо у будућности имати одличну сарадњу са свим месним заједницама на задовољство свих нас. Оно што предстоји јесте анализа свих месних заједница, па и Трстенице. На локацијама на којима није могуће да камион прође ћемо одредити места на којима ће грађани изнети своје судове за смеће или ћемо поставити контејнере у договору са месном заједницом. Уколико се утврди да су неки објекти толико далеко од прикупног места, а камион није у могућности да приђе до њиховог објекта, ослободћемо их обавезе плаћања одношења комуналног отпада – казао је Лапчевић.
 
Живановић Славица из Трстенице задовољна је одлуком Градске општине Обреновац.
 
– Живим у Трстеници већ седамнаест година и моја породица жели да има суд за одлагање смећа. Сматрам да сви треба да будемо одговорнији према свјој околини и да свој отпад одлажемо на место које је сигурно. Нарочито нас је обрадовала одлука да ћемо плаћати рачуне мање него до сада, што ће умногоме значити за наш кућни буџет – казала је Славица Живановић.
 
{youtube}b75JUpNoY08{/youtube}