antic-Beoinfo

antic-BeoinfoМинистар енергетике и рударства Александар Антић обишао је јуче Термоелектрану Никола Тесла” у Обреновцу и тим поводом изјавио да је производња електричне енергије у оквиру ЕПС-а потпуно стабилна и да, чак и у тешким временским условима, није било потребе за увозом струје.

Антић је током обиласка Термоелектране Никола Тесла” указао да је протеклих неколико дана због лошег прилива воде и на сливу Дунава и Дрине била слабија производња у хидро сектору, па је термо сектор покрио недостајуће количине.

– Више од 80 одсто електричне енергије протеклих неколико дана се производи у термо сектору при чему је најзначајнији део у оквиру ТЕНТ-а у Обреновцу. У термо сектору смо јуче и данас произвели више од 92 милиона киловат сати електричне енергије, што су историјски максимуми – подвукао је министар.

То је, према његовим речима, обезбедило да енергетски систем буде потпуно стабилан.

– И поред прилично лоших временских услова производили смо довољне количине електричне енергије, имали чак и вишкове. Није било потребе за увозом електричне енергије – рекао је Антић.

Он се нада да ће се стање у хидро сектор поправити јер, како је указао, није добро за систем да се тако дуго на максимуму држи производња из термо сектора.

С тим у вези је похвалио раднике ЕПС и ЕМС који су, нагласио је, показали да су апсолутно спремни и за тешке ситуације.

– Данас је важно да имамо стабилан систем. Имамо ниске температуре, а у вечерњим сатима се очекује и ледена киша па је битно да не поремети допрему угља из Колубаре и да обезбедимо да временски услови не угрозе било шта у дистрибутивној мрежи – казао је министар.

Он је подсетио да је данас одржан низ састанака и консултација, а да је подигнут степен спремности и приправности у оквиру електропривреде, посебно у дистрибутивном систему на максимум. Похваливши монтере из ЕМС који су протеклих дана брзо решавали проблеме на терену, Антић је констатовао да јуче није било, сем у Прокупљу неколико сати, озбиљнијих испада и обустава електричне енергије, и поред врло тешких и комплексних ситуација. Подсетио је да је камион ударио у далековод ЕМС-а, који је изазвао одређене поремећаје, да је било одређених проблема у Шиљаковцу и Земуну, али да се то готово није ни приметило у ширем смислу у снабдевању електричном енергијом.

– ЕПС и ЕМС су апсолутно спремни и у потпуности димензионирале своје активности да без обзира на временске прилике брзо решавају све проблеме – додао је Антић.

Извршни директор за производњу енергије у ЕПС Драган Јовановић је казао да је та компанија на основу упутстава Министарства увело додатне мере, те да су у термо сектору сва постројења у погону и да раде под пуним оптерећењем.

– У оваквим условима ниских температура и падавина је значајно отежана и производња угља, као и његов превоз. Комбинација производње угља и скидања са наших депонија обезбеђује да ови блокови раде пуним теретом – објаснио је он.

Јовановић је истакао да се хидро-производња налази у компликованим условима рада са изузетно ниским водотоковима који ових дана достижу биолошке минимуме. Али и из хидропроизводње, према његовим речима, стиже дневно између 15 и 20 милиона киловат сати.

– Термо производња у континуитету ради са максималним оптерећењима. Пратимо и контролишемо рад блока појединачно. Постоје одређени недостаци који су толерантни и надамо се да у наредних неколико дана док траје велика потрошња нећемо имати поремећаје у термо сектору – нагласио је Јовановић.

Јовановић је пренео новинарима да је 25. децембра направљено 93 милиона и 280 киловат сати, што је апсолутни рекорд који је термо сектор направио у производњи струје на бази угља.

Директор за производњу енергије у ТЕНТ-у Сава Безмаревић је указао да је у ТЕНТ-у свих 13 производних јединица у раду и да нема нема већих проблема у производњи. Такође је рекао да је у децембру ТЕНТ направио рекорд у производњи и да је произвео 2.000 гигават часова електричне енергије што је највећа количина до сада.

Извор: Танјуг 

{youtube}rq74anx-kAs{/youtube}