У основној школи “Јован Јовановић Змај” је за викенд одржано 43. Државно такмичење ученика основних школа из математике. Такмичење овог ранга се у овој школи одржава по трећи пут.

Ове године на њему је учествовало 340 ученика и 170 наставника из целе Србије, али и четири представника из обреновачких основних школа: три ученика из ОШ “Јован Јовановић Змај” и један ученик из ОШ “Посавски партизани”. 

Свечаном отварању, поред директорке школе Вере Ђорђевић, присуствовали су Зоран Каделбург, председник Друштва математичара Србије, Зоран Костић, помоћник министра просвете, Жељко Јоветић, председник општине Обреновац и Новица Филиповац, члан Општинског већа и председник Комисије за културу и образовање. 

Зоран Костић је рекао да Обреновац није случајно домаћин оваквог такмичења, јер је Обреновац расадник изузетних талената, како професора, тако и ученика. 

– С једне стране имамо сјајне професоре и стручњаке, а са друге имамо младу децу која знају да упију сва знања која им се преносе. Срећни су сви они који имају локалну самоуправу која препознаје значај оваквог такмичења – рекао је помоћник министра просвете.

 

Општина Обреновац је била суорганизатор 43. Државног такмичења у математици.  

– Овакво једно такмичење се одржава по трећи пут у Обреновцу, што је велико признање за наш град. Што се ГО Обреновац тиче, ми смо почели да стипендирамо 50 најбољих студената и укључили смо се у систем који је држава успоставила. Држава улаже око 3,5 одсто бруто друштвеног производа у образовање, локална самоуправа улаже око један одсто, а по проценама родитељи такође улажу један одсто. На тај начин долазимо до цифре која је око 5 одсто, а просек у Увропској унији је 5,3 одсто. То значи да смо на ивици просека који се улаже у образовање. Можда је грешка у систему управљања новцем који улази у образовање – истакао је председник општине.

Он је изразио очекивање да ће негативни резултати са којима се данас суочавамо у будућности бити бољи.

– Негативни су, јер истраживања показују да би преко 60 одсто студената напустило Србију, неки због школовања, а неки због лошег животног стандарда. Овај први разлог је и логичан, јер статистика каже да међу петсто најбољих универзитета у свету нема ниједног из Србије. Ја се надам да ће све мере које држава спроводи и које је најавила довести до мањег “одлива мозгова” из наше земље. Ми смо по том параметру 132 земља од 133 које су мерене. У неким критеријумима смо бољи, али по “одливу мозгова” само је Гвајана лошија од нас – појаснио је Јоветић.

У недељу је организовано проглашење победника, подела диплома и награда.